Categorieën

Service

Campagne om helder te krijgen: wie is vrouw in koffer?

Campagne om helder te krijgen: wie is vrouw in koffer?
Nieuws

Campagne om helder te krijgen: wie is vrouw in koffer?

  • Redactie
  • 10-05-2023
  • Nieuws

Opsporing Verzocht, 2018


SCHIEDAM - Een nieuwe campagne moet eindelijk duidelijkheid verschaffen wie de jonge vrouw is die in oktober 2005 uit het water van de Thorbeckesingel in Nieuwland is gehaald. Zij was daar verpakt in een rode koffer ingegooid. 

De vrouw is een van de 22 vermoorde vrouwen waarvan de campagne de identiteit aan het licht moet brengen. Zij zijn alle in Nederland (negen vrouwen), België en Duitsland dood aangetroffen, in de afgelopen veertig jaar. De 'jongste' zaak is tien jaar oud. De campagne, onder regie van Interpol, kreeg de naam 'Operation Identify Me'.

De afgelopen jaren is al vaker getracht via grote publieksacties te weten te komen wie de vrouw is. Zo besteedde Opsporing Verzocht 4,5 jaar geleden uitgebreid aandacht aan de zoektocht. De tips die binnenkwamen naar aanleiding van de uitzending maakten in de zoektocht nog geen verschil.

In 2008 werd in klei een gezichtsreconstructie van de vrouw gemaakt door dé specialist op dit gebied, Caroline Wilkinson in Liverpool, later, met nieuwe technieken, gevolgd door een 2d-afbeelding (zie bijgaand).

Uit het feit dat haar gebit nooit door een tandarts lijkt te zijn behandeld, maken de onderzoekers op dat het waarschijnlijk om een buitenlandse gaat. De leeftijd van de vrouw bij overlijden wordt geschat op ergens tussen de zestien en 22 jaar. Ze was 1,64 meter groot en woog ongeveer zestig kilo.

Ze lag enige tijd verpakt in dekbedden in een rode koffer in het water van de Thorbeckesingel. Een drukke plek, dus de politie vermoedt dat degeen die haar in het water heeft gedaan, rekende op het snel vinden van het lijk. Mensen schonken echter in eerste instantie geen aandacht aan de koffer; pas toen een medewerker van Irado deze wilde opruimen deed hij de vondst.

De rode koffer is in Nederland verkocht vanaf april 2005. De kleding waarin de vrouw werd aangetroffen was slecht passend en de politie is er niet in geslaagd de herkomst te herleiden.

Op tips die leiden tot het vinden van de vrouw staat een beloning van vijftienduizend euro. Bellen naar de politie kan naar de nummers 0800-6079 of (anoniem) naar 0800-7000. 

De vrouw ligt begraven op de algemene begraafplaats in Crooswijk. De autoriteiten hopen door het achterhalen van haar identiteit nabestaanden te kunnen informeren en mogelijk de dader van het misdrijf te vinden.

Zie evt. ook dit artikel.

De - Engelstalige - oproep van Interpol is hier te vinden.