Categorieën

Service

CBS: inflatie schiet in september verder omhoog

CBS: inflatie schiet in september verder omhoog
Nieuws

CBS: inflatie schiet in september verder omhoog

  • Redactie
  • 30-09-2022
  • Nieuws
CBS: inflatie schiet in september verder omhoog

SCHIEDAM - De inflatie in Nederland komt in september uit op 17,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau gebruikt daarbij de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

In augustus was de prijsontwaarding volgens deze norm 13,7 procent.

Het septembercijfer betekent dat de prijzen van consumentenproducten deze maand 17,1 procent hoger liggen dan in september 2021.

Het CBS merkt daarbij op dat het september een 'eerste raming is op basis van nog onvolledige brongegevens'. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 oktober gepubliceerd.

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning.

Het CBS maakt ook bekend dat de Nederlandse detailhandel in augustus 1,7 procent meer heeft omgezet dan in augustus 2021. Dat is uitgedrukt in euro's. Het verkoopvolume was echter zes procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 7,7 procent, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp met 2,5 procent. Opmerkelijk is dat ook de omzet van onlinewinkels daalde: met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in augustus 2021.