Categorie├źn

Service

CDA komt met manifest tegen verharding in politiek

CDA komt met manifest tegen verharding in politiek
Politiek

CDA komt met manifest tegen verharding in politiek

  • Redactie
  • 17-02-2022
  • Politiek
CDA komt met manifest tegen verharding in politiek

SCHIEDAM - Jaap Pegtel is een van de ondertekenaars van een manifest dat aandacht vraagt voor, of liever tegen de verharding van de (gemeente)politiek. De oproep 'Geen haat in de raad' is een initiatief van zijn partij, het CDA.

De christen-democraten zien het somber in. "Wie de laatste weken het debat in politiek Den Haag heeft gevolgd, zag dat scheldpartijen, bedreigingen en verdachtmakingen aan de orde van de dag zijn. Elk debat lijkt verder te ontsporen. Ook in veel gemeenteraden ziet het CDA een verharding die ons grote zorgen baart. Maar liefst vijftien procent van de raadsleden heeft zelf te maken met bedreigingen."

Het CDA ziet die ontwikkeling graag gekeerd, maar realiseert zich ook dat het tendens is die breder in de maatschappij wortelt. "De verharding en verhuftering van de samenleving is iets wat ambtenaren, boa’s, politieagenten, GGD-medewerkers, journalisten en vele anderen vrijwel dagelijks ervaren. Zowel op straat als online."

Met het Manifest ‘Geen haat in de Raad’ vragen honderdtwintig CDA-lijsttrekkers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen om aandacht voor deze problematiek en ziet in de visie op de maatschappij en karakteristieke aanpak van ver-/geschillen een antwoord. "Het CDA zet in op een samenleving met: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het fundament van een sterke samenleving." Zo'n opstelling stellen de ondertekenaars van het manifest algemeen voor.

Pegtel kondigt aan in de gemeenteraad zoals die na de verkiezingen zal worden gevormd, het gesprek aan te gaan om samen met de andere partijen 'van goede wil', het gedrag van volksvertegenwoordigers zoals dat vanuit Den Haag wordt getoond, 'te weren uit onze gemeenteraad'. "Ook wil het CDA met deze partijen kijken wat we samen kunnen doen om de verharding en de verhuftering in de samenleving te verminderen."

Het CDA Schiedam stelt andere partijen op te roepen zich ook achter het manifest te scharen.