Categorieën

Service

Chantantes staat/n voor het eerst op de planken

Chantantes staat/n voor het eerst op de planken
Uit

Chantantes staat/n voor het eerst op de planken

  • Redactie
  • 18-04-2024
  • Uit
Chantantes staat/n voor het eerst op de planken


SCHIEDAM - Muziek waar je blij van wordt. Onder die noemer brengen de vrouwen van Chantantes voor de eerste keer in Schiedam hun muziek ten gehore.

Sinds een jaartje ongeveer zijn ze aan het zingen, aan het oefenen. Iedere woensdagavond, van acht tot tien. Zeventien vrouw sterk is Chantantes, de meesten uit Schiedam, maar ook een Hoekse en nog zo een enkele meekomer. Een gezellige groep vrouwen, zegt Sonja Schwab namens Chantantes. Er komt wel eens iemand bij, er valt wel eens iemand af, want reizen, en werk, en gezondheid, het vraagt zo allemaal zijn tijd. Het zou mooi zijn als er nog wat vrouwen met fijne stem aan zouden sluiten; zeker met de veelstemmige stukken waar ze zich soms aan wagen zou dat mooi zijn. “Sopranen 1, 2 en 3, mezzosopranen en alten 1 en 2”, zo zou het koor er uit moeten gaan zien. Al met al toch wel ‘zingen op niveau’. “Pittig”, dat is wel het woord dat Schwab wil gebruiken om het werk dat ze verrichten te benoemen. 

Dat komt ook door Annette Rogers, die Chantantes bij elkaar bracht en op haar eigen ‘bevlogen’ wijze leidt, aldus Schwab. Geen zangopleiding vereist om toe te treden tot Chantantes, maar geconcentreerd aan het werk, dat is wel een vereiste. Logisch, met al die stemmen, zou je zeggen. Alles begint met een eenvoudige auditie. 

Waar dat toe leidt, blijkt zaterdag, als Chantantes in de Westvestkerk van zich laat horen. 

Er zal van alles voorbijkomen, belooft Schwab. Popmuziek (Simon & Garfunkel, Sting), jazz, maar ook klassiek. Gekozen door Rogers, maar ook op suggestie van (een van) de zangeressen. Maar de rode draad is toch wel dat vrolijk en optimistisch. En er moet dus een uitdaging in zitten - maar dat is vooral het werk dat het afgelopen jaar is verricht. Op het podium en in de zaal moet het zaterdag genieten worden. Muziek waar je energie van krijgt, en soms ook een traantje om kunt laten. 

Het eerste concert van Chantantes begint zaterdag om acht uur. Ieder is vrij om te komen kijken en luisteren in de Westvestkerk.