Categorie├źn

Service

Citaat van Biesheuvel op gevel Blauwhuis

Citaat van Biesheuvel op gevel Blauwhuis
Nieuws

Citaat van Biesheuvel op gevel Blauwhuis

  • Redactie
  • 05-10-2022
  • Nieuws
Citaat van Biesheuvel op gevel Blauwhuis

Hans Overheul en Jan van Bergen en Henegouwen hebben een beroemd tekstfragment van Gerard Reve gekozen; fotoo: Jan van Kampenhout


SCHIEDAM - Op het Blauwhuis aan de Lange Nieuwstraat 183 pronkt sinds augustus van dit jaar een fragment uit het verhaal ‘Brommer op zee’ uit Biesheuvels debuutbundel ‘In de bovenkooi’. Op initiatief van het Literair Gezelschap Schiedam zijn er al verschillende muurteksten geplaatst. Hiermee eert en herdenkt de stad de schrijvers die in Schiedam zijn geboren, of hier gewoond of gewerkt hebben. Vrijdag 7 oktober wordt de muurtekst met het fragment uit het verhaal ‘Brommer op zee’ officieel onthuld.

J.M.A. (Maarten) Biesheuvel zat één jaar op het gymnasium dat destijds in het Blauwhuis gevestigd was. Hier leerde hij tevens zijn latere echtgenote Eva Gütlich kennen, waarmee hij 60 jaar samen was tot Eva’s dood in 2018. Maarten Biesheuvel overleed zelf in 2020.

Het initiatief voor dit muurcitaat ligt bij het Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek. Het idee hiervoor werd geboren in de aanloop naar de viering van Biesheuvels 80ste verjaardag. Deze viering vond plaats in de Korenbeurs in 2019. Naast een Biesheuvelfietstocht en een boek over zijn Schiedamse jeugd (‘Een Schiedamse jongen’) was er ook de wens om Biesheuvel te eren met een permanent aandenken in de vorm van een muurcitaat. Het Blauwhuis bleek hiervoor een geschikte muur te hebben. Er is voor het citaat uit het verhaal ‘Brommer op Zee’ gekozen omdat dit misschien wel het bekendste werk is van Biesheuvel.