Categorie├źn

Service

Cley opgenomen in whiskyreis langs Schiedam

Cley opgenomen in whiskyreis langs Schiedam
Uit

Cley opgenomen in whiskyreis langs Schiedam

  • Redactie
  • 28-06-2020
  • Uit
Cley opgenomen in whiskyreis langs Schiedam

SCHIEDAM – Gin- en whiskymaker Cley wordt opgenomen in de arrangementen voor liefhebbers van whisky, waarin ook het Jenevermuseum wordt aangedaan.

De Rotterdamse distilleerderij, maker van onder meer Cley Dutch Dry Gin en Cask Strength Whisky, krijgt de deelnemers over de vloer tijdens een whiskyweekend waarin zij ook Schiedam bezoeken.

Het Groningse reisbureau Travel4reasons heeft kortgeleden een whiskyreis gepresenteerd. Die voert langs vijf Nederlandse distilleerderijen. De eerste bezoeken zijn mogelijk vanaf 1 juli.

Travel4reasons heeft zich sinds de oprichting in 2006 toegelegd op reizen naar Groot-Brittannië en Ierland, met golfreizen, musicalreizen en whiskyreizen. “Altijd bijzonder: turfsteken op whisky-eiland”, vertelt eigenaar Marc Tolsma. Maar gezien de Coronacrisis viel dit werk stil. Tolsma kwam op de proppen met een alternatief: een whiskyreis dicht bij huis. “Tot mijn verbazing bestond dat nog niet.” Terwijl Nederland volgens Tolsma toch een rijke historie heeft, niet alleen met jenever en moutwijn, maar ook met whisky. Genoeg te zien voor liefhebbers van whisky, die het deze zomer zonder hun whiskyfestivals moeten doen.

Een voordeel is volgens hem ook dat de distilleerderijen die zich bezighouden met het maken van whisky, prachtig gelegen zijn in mooie omgevingen.

Tolsma benaderde de verschillende distilleerderijen, bezocht ze, en kwam tot een reis waarin distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem (in de Achterhoek) en graanstokerij De IJsvogel in Arcen (Limburg) worden bezocht, net als stokerij Sculte in Ootmarsum en Kalkwijck Distillers in Vroomshoop (beide in Twente). Tolsma: “Overal druipt het vakmanschap er vanaf. Zo verbouwen ze in Zelhem en Vroomshoop hun eigen graan, werken ze in Arcen met prachtige antieke ketels en winnen ze in Ootmarsum prijzen met hun perfecte Twentse whisky.” Verder komen zaken aan de orde als circulair ondernemen (De Bronckhorst), de overeenkomsten en verschillen tussen whisky en jenever (De IJsvogel) en whisky van rogge (bij Kalkwijck). Cley is nu aan de reis toegevoegd.

Om ook de ontstaansgeschiedenis van de whiskystook – en die van andere dranken – in de reis mee te nemen, besloot Tolsma ook naar Schiedam te komen: het Nationaal Jenevermuseum mocht niet ontbreken. “Hier nemen ze je mee naar de geschiedenis, maar ook naar het heden van de drankdistilleerderij in Nederland.” En wat opvalt: whisky begint steeds meer weg te hebben van de moutwijn van vroeger, zoals die ook in de eigen distilleerderij van het museum nog wordt gemaakt.

Zo gedacht, zo gedaan. De ondernemer benaderde en vond ook lokale hotels en B&B’s om tot een achtdaagse whiskyreis te komen, met als start Schiedam. Overnachten gebeurt hier in b&b Museumkwartier. Bij Zavor wordt een driegangendiner aangeboden, met zelf te kiezen jenever.

Het reisbureau biedt een achtdaagse en een vijfdaagse reis aan, met rondleidingen en proeverijen, overnachtingen en diners-met-whisky inbegrepen. In de regel wordt er een keus gemaakt tussen de verschillende distilleerderijen. Ook een reis met tussenpozen of losse dagtochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld om de reis met andere vrienden te ondernemen. Om een idee te hebben wat dat kost: de achtdaagse reis komt op ongeveer 450 euro per persoon.