Categorie├źn

Service

Collectief Schuldregelen: sneller en minder rompslomp

Collectief Schuldregelen: sneller en minder rompslomp
Gezond

Collectief Schuldregelen: sneller en minder rompslomp

  • Advertorial
  • 20-09-2022
  • Gezond
Collectief Schuldregelen: sneller en minder rompslomp

SCHIEDAM - Op 1 augustus 2022 is Stroomopwaarts gestart met Collectief Schuldregelen. Hierbij worden vooraf afspraken met schuldeisers gemaakt over de afhandeling van openstaande schulden. Het voordeel is dat het gemiddeld negentig dagen korter duurt om tot een minnelijke schuldregeling te komen en iemand sneller de hulp geven die nodig is. Collectief Schuldregelen levert alle partijen wat op. Door de kortere doorlooptijd kunnen meer mensen geholpen worden met schuldhulpverlening. Bovendien nemen de uitvoeringskosten en administratieve lasten voor de gemeenten en schuldeisers af.

Collectief Schuldregelen begon in 2018 als pilot in Den Haag. Sinds 2020 is het project landelijk opgeschaald. De branchevereniging NVVK voert Collectief Schuldregelen uit samen met SchuldenlabNL en VNG. “Wij sluiten vanuit het SchuldenlabMVS aan bij deze landelijke aanpak”, vertelt Ronald van der Boon, teammanager schuldhulpverlening bij Stroomopwaarts. “De branchevereniging NVVK maakt afspraken met landelijke schuldeisers. Daarnaast maken onze gemeenten eigen afspraken met lokale schuldeisers.”

Sneller perspectief

De schuldeisers vertrouwen erop dat schuldhulpverleners altijd het gunstigste voorstel doen. Ze geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. “Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers”, zegt Van der Boon. “Nu duurt het gemiddeld nog 120 dagen om tot een schuldenregeling te komen. De ambitie is dat het binnen dertig dagen kan. Daardoor krijgen mensen met schulden sneller perspectief en haken ze minder vaak af. Wij werken bij Collectief Schuldregelen altijd met een saneringskrediet. De Kredietbank Rotterdam betaalt de schulden in één keer af aan de schuldeisers. De inwoner lost de schulden in drie jaar tijd maandelijks af en heeft dus nog maar te maken met één schuldeiser, de Kredietbank. Om toekomstige schulden te voorkomen, krijgt iedereen budgetbegeleiding van Stroomopwaarts.”

Wethouder Sjoerd Kuiper (Maassluis), voorzitter van SchuldenlabMVS: "Deze mijlpaal om collectief schuldregelen te starten is goed nieuws: er komt sneller duidelijkheid en overzicht van de inwoner met schulden, het kost de gemeenten minder tijd en geld, maar er is ook sneller en beter resultaat voor de schuldeisers. Daarmee is collectief schuldregelen een goede stap naar minder problematische schulden voor de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.”

Geleidelijke invoering

Stroomopwaarts werkt samen met NVVK bij het doorvoeren van Collectief Schuldregelen in de systemen en processen. De invoering vindt geleidelijk plaats. Van der Boon: “We zijn al gestart met vier grote landelijke schuldeisers”. “Er zijn al afspraken met DUO, ING, de deurwaarder LAVG en Wehkamp. Vervolgens voegen we er steeds meer schuldeisers aan toe. Hoe meer schuldeisers zijn aangesloten, hoe meer impact het werken met Collectief Schuldregelen zal hebben."

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →