Categorieën

Service

Dammers VST gaan voor uitstel-geen-afstel na verrassing

Dammers VST gaan voor uitstel-geen-afstel na verrassing
Sport

Dammers VST gaan voor uitstel-geen-afstel na verrassing

  • Redactie/Frits Luteijn
  • 06-03-2022
  • Sport
Dammers VST gaan voor uitstel-geen-afstel na verrassing

DAMMEN - Geheel tegen de verwachting van alles en iedereen, de dammers zelf op de eerste plaats, werd damvereniging Van Stigt Thans tijdens de voorlaatste ronde van de nationale competitie (nog) geen kampioen van Nederland. DEZ uit Culemborg, dat aan het einde van het seizoen ermee stopt, was voor het laatst op volle oorlogsterkte en slaagde er met een 11-9 overwinning de Schiedammers van een vroegtijdig kampioenschap af te houden. Nog steeds heeft Schiedam een punt voorsprong op Huissen. In de laatste ronde op 2 april kan VST uit bij degradatiekandidaat Frieslân het kampioenschap met alsnog behalen door te winnen.

Iedereen was er. De burgemeester en de pers meldden zich rond vier uur in de speelzaal om het schijnbaar onvermijdelijke kampioenschap te komen gadeslaan. Het was in tijden niet meer zo druk geweest in de speelzaal, in De Ark in noord. Zie ook dit artikel. Allemaal konden ze een uurtje later onverrichter zake weer naar huis. De in de ochtend voor de wedstrijd gemaakte kampioensfoto kon zo de prullenbak in. De spelers reageerden tamelijk laconiek. Met één punt in plaats van drie punten voorsprong op nummer twee is het prettig als de laatste wedstrijd niet helemaal om de keizer zijn baard gaat. Er moet nog eventjes serieus aan het werk gegaan worden en dan komt het vanzelf in orde.

Aan twee borden gingen Culemborg er zaterdag doorheen. Emre Hageman verloor op klaarlichte dag de cruciale centrumschijf in een Roozenburgstelling. Dat komt in de praktijk weinig voor. Het probleem tekende zich evenwel al af na een tiental zetten. Met een stuk minder was het aldra hopeloos. De stand is eerder op het bord geweest in een partij van Jitse Slump. Deze wist wel de juiste verdediging te vinden. Casper Remeijer moest vandaag tegen grootmeester Pim Meurs. Hij kwam in het late middenspel in een Woldouby-achtige positie terecht. Dat vereist haarscherp rekenen. Het is vrijwel altijd remise. Echter vrijwel altijd zijn er ingewikkelde offermanoeuvres nodig om het zover te brengen. Hij ging ditmaal in tijdnood tamelijk roemloos ten onder. Je kunt zulke gecompliceerde posities nu eenmaal niet in de 'reserveminuut' spelen tegen een grootmeester.

Rob Clerc voor Schiedam wist na een zeer voordelig middenspel met een verrassende offermanoeuvre groot voordeel op het bord te krijgen. Zijn tegenstander miste vervolgens de opstelling met de bijnaam 'waterlinie'. Dat zou eenvoudig remise zijn geweest. In de partij kreeg hij nog een herkansing. De computer wist er namelijk nog een typische 'computerremise' uit te slepen. Met een zet, waar een mens simpelweg niet naar kijkt, weet deze dan nog remise te maken. De mens gaat op zulke momenten echter roemloos ten onder. De vraag in de wedstrijd was op dat moment nog wordt het: 9-11, 10-10 of 11-9?

Frits Luteijn zat andermaal goed in de wedstrijd. Tegen jeugdspeler en toptalent Simon Harmsma kwam een korte vleugel opsluiting op het bord. Harmsma had weliswaar het laatste tempo. Maar een bekend lang van te voren berekend positioneel offer dwong deze tot onmiddellijk terugofferen met een schier hopeloze stand als resultaat. In plaats van opgeven wikkelde de jeugdspeler af naar een positie met een schijf minder. Verrassend veel verdediging zat er nog in. De computer wist na afloop overal winsten te voorschijn te toveren van dertig zetten diep. Deze zijn aan de mens niet besteed. Ook tijdens het iets minder feestelijke etentje wisten de heren grootmeesters niet zo snel een adequate oplossing te vinden. Apetrots wist de jeugdspeler aldus het 11 punt binnen te slepen. Het maakte op dat moment geen verschil meer. Schiedam had alleen iets aan een 11-9 overwinning. Bij alle andere uitslagen was een overwinning (of een gelijkspel) in de laatste ronde nodig.