Categorie├źn

Service

Danny uit het ziekenhuis, vrijdag aangifte bij politie

Danny uit het ziekenhuis, vrijdag aangifte bij politie
Nieuws

Danny uit het ziekenhuis, vrijdag aangifte bij politie

  • Kor Kegel
  • 21-09-2021
  • Nieuws
Danny uit het ziekenhuis, vrijdag aangifte bij politie

De politie treedt op na de steekpartij in de Den Bommelsestraat; foto: Flashphoto


SCHIEDAM – De 40-jarige Danny is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis en heeft zelfs alweer wat boodschapjes kunnen doen. Hij is behandeld aan enkele steekwonden, die hij donderdag 9 september opliep toen hij werd aangevallen door een 27-jarige Pool. 

Eveneens gisteren vond in de Leliestraat een bijeenkomst plaats, waar bewoners van de Den Bommelsestraat stoom konden afblazen bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De bijeenkomst vond plaats bij het Wijkondersteuningsteam (WOT) en  de bewoners brachten indringend naar voren dat ze al jaren overlast ondervinden van een huishouden halverwege de straat. Om 2016 dienden ze zelfs een petitie in, waarin ze de gemeente vroegen om in te grijpen. Het steekincident zou het gevolg zijn van de vele ruzies en intimidatie. Danny, die geregeld bij zijn moeder en stiefvader kwam eten, raakte zwaargewond toen messteken tot in zijn longen gingen.  

De Den Bommelsestraat vandaag. De zon schijnt, er is voldoende parkeerplek want veel bewoners zijn naar hun werk. Veertig jaar geleden was de straat met zulk weer levendiger. De bewoners zaten op klapstoeltjes voor hun voorgevel, omdat ze nauwelijks een achtertuintje hadden, hooguit een platje boven de wc en de douche aan de kant van de brandgang. Het straatleven zorgde voor ouderwetse gezelligheid. Er is nog een opvallend verschil met toen. Veel meer bewoners hadden een naambordje. Nu nauwelijks de helft. Het maakt de straat anoniemer. Maar Hans en Betty wonen er nog, en Corry Osterholt. Veel buren van toen zijn verhuisd – of overleden.  

In de Leliestraat hebben de bewoners het erover dat ze voorheen graag op de stoep voor hun voordeur zaten. Het hoorde bij deze volksbuurt. Tot er een gezin in de straat kwam wonen dat schold en vernielzuchtig was. Het verpestte de sfeer. Iedereen verlangt terug naar de tijd toen het nog betrekkelijk rustig in de straat was. Er zijn camerabeelden van een burenruzie, waarbij een man met bloot bovenlijf met een mes zwaait. Een vrouw van 60-plus zwaait met een plank. De plank blijkt te komen van het bankje voor haar huis dat kort daarvoor kapot was geslagen. 

De vrouw is Sylvia, de 63-jarige moeder van Danny. Ze had de camera onlangs geplaatst omdat ze zich niet veilig meer voelde.  

In de voorbije jaren is eenmaal het maatschappelijk werk bij het betrokken gezin geweest en toen werd het een poosje rustiger. Tot het gezin dit voorjaar weer los ging en met een zweep en een honkbalknuppel dreigde. De politie kreeg meldingen van wapenbezit. In mei werd de gemeente opnieuw gealarmeerd. 
Toen bij het gezin een jonge Pool kwam inwonen, zou het allemaal nog erger geworden zijn. Het is deze 27-jarige man die na de steekpartij in hechtenis is genomen. 

Het AD citeert burgemeester Cor Lamers die zegt dat de mogelijkheden van de gemeente om op te treden beperkt zijn. Wel zouden maatregelen genomen zijn om herhaling te voorkomen. De desbetreffende familie woont tijdelijk elders.  

Op de bijeenkomst met de VRR in de Leliestraat is afgesproken dat vrijdag aangifte kan worden gedaan van de mishandeling. Dat is twee weken en een dag na het incident. Eerder zou de politie geen tijd hebben gehad. Volgens de bewoners komt het door de media-aandacht dat het nu alsnog kan.