Categorieën

Service

DCMR handhaaft op energielabel kantoren

DCMR handhaaft op energielabel kantoren
Nieuws

DCMR handhaaft op energielabel kantoren

  • Redactie
  • 28-02-2023
  • Nieuws
DCMR handhaaft op energielabel kantoren

SCHIEDAM - De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) kondigt aan actief te controleren op het energielabel van kantoorgebouwen.

Per 1 januari is voor kantoorgebouwen in Nederland minimaal een Energielabel C verplicht. "Een kantoorgebouw zonder dat label mag vanaf 1 januari niet meer worden gebruikt als kantoor", aldus de DCMR. In opdracht van de gemeenten Schiedam, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan de IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Vlaardingen en Rotterdam controleert de DCMR hierop. "We volgen hierbij de toetsingskaders van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de landelijke handhavingsstrategie van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)."

Rafael Nurmohamed, adviseur Energie bij DCMR: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de gemeente Rotterdam dan schatten wij dat ongeveer duizend kantoren in Rotterdam niet voldoen aan Energielabel C. Dat is 27 procent van het totaal aantal kantoorpanden in Rotterdam. We schatten dit op basis van het Basisregister Adressen en Gebouwen (BAG) en het energielabel. Deze registers zijn niet altijd actueel. Onze inspecteurs zijn bezig om het juiste overzicht te krijgen. Hiervoor sturen wij brieven naar de kantoren waarvan het niet zeker is of ze een label hebben. Via een webformulier kunnen de kantooreigenaren de labels uploaden.”

Als een kantoorpand niet voldoet aan de eisen en de verplichte maatregelen niet binnen twaalf weken zijn genomen, of er geen concreet verbeterplan met planning is ingediend, stuurt de DCMR een waarschuwingsbrief. Nurmohamed: “Onze handhaving is er niet op gericht bedrijven te sluiten. De waarschuwingsbrief geeft wel aan dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is. Als de bedrijven daarna ook niet in actie komen, dan kunnen wij bijvoorbeeld een last onder dwangsom opleggen.”

De DCMR verwacht dat door het ingezette handhavingsproces de kantoren zo snel mogelijk zullen voldoen aan het verplichte Energielabel C. Fijntje vermeldt de dienst in de aankondiging van de handhaving dat 'het kantoor van DCMR in Schiedam zelf al jaren het Energielabel A++ heeft'.