Categorieën

Service

De Bonte Koe: bonbons worden voortaan aan de Hoogstraat gemaakt

De Bonte Koe: bonbons worden voortaan aan de Hoogstraat gemaakt
Winkelen

De Bonte Koe: bonbons worden voortaan aan de Hoogstraat gemaakt

  • Redactie
  • 19-05-2020
  • Winkelen
De Bonte Koe: bonbons worden voortaan aan de Hoogstraat gemaakt

Connor Klein vertelt trots over de ontwikkelingen in zijn bedrijf; foto: De Bonte Koe


SCHIEDAM – In alle rust heeft De Bonte Koe het nieuwe productie-atelier aan de Hoogstraat in gebruik genomen.

Zodoende beschikt de chocolademaker nu over een aaneensluitende productie en verkoop. De afgelopen jaren was het de Lange Haven 50 waar de Schiedammers hun neus bij ophaalden als zij er langs liepen, verlekkerd de chocoladegeur opsnuivend en een blik naar binnen werpend. Voortaan zal dat dus op de Hoogstraat gebeuren.

Ooit werd er dameskleding verkocht, en sportkleding, zo ongeveer op het pleintje voor de hol naar de Lange Achterweg en het Weeshuis. Het gelijknamige café vult de ruimte met een terras. Daar komt voortaan een blik op het chocolademaken bij als blikvanger.

De Bonte Koe verwierf de panden al enige tijd geleden. Er is een kleine twee jaar verbouwd door aannemer Martin Bijl om het onderkomen te laten voldoen aan alle eisen die de productie van chocola stelt. Daarbij was het streven ook de panden zo veel mogelijk te restaureren in oude staat – die door de eerdere gebruikers/eigenaren zeer voortvarend verstopt was.

Het grote voordeel van de nieuwe plek, zo legt Connor Klein uit, is het gelijkvloers en geklimatiseerd kunnen werken. “Dat was voor ons een must. Zo kunnen we onze werkzaamheden optimaliseren”, aldus Klein. En belangrijk pluspunt van de nieuwe ‘fabriek’ is natuurlijk ook dat die aansluit op de winkel, eigenlijk zoals het in de begintijd.

Dat was vanaf 1992, toen Carmel Klein Kelly en haar zwager Cees Klein de zaak begonnen. Connor is de zoon van Carmel en kwam in de afgelopen jaren aan het roer van het bedrijf te staan. Die historie is ook de belangrijkste reden voor de uitbreiding in de stad. “We zijn een Schiedams bedrijf”, aldus Connor Klein, ook al zijn er winkels elders. Lang hoefde hij en zijn mede-eigenaren/familieleden niet na te denken over de vraag waar te investeren.

Zo verbetert De Bonte Koe met de nieuwe productieruimte de gang van zaken bij het bereiden van de bonbons, bouchées en repen. Een bijkomend voordeel is dat de zaak bevoorraad kan worden als de andere winkel op de Hoogstraat. De voormalige productielocatie op Lange Haven 50 wordt in de nabije toekomst een plek voor workshops.

Per 1 juni zijn die weer mogelijk, workshops. De Bonte Koe kan naar eigen zeggen in de grote ruimte met maximaal zestien deelnemers de voorgeschreven anderhalve meter afstand garanderen. “Wij vragen van de deelnemers om niet te komen als sprake is van verkoudheid, om onze chocolatier en de andere deelnemers te beschermen. Verder gelden de gebruikelijke hygiënemaatregelen, zoals goed de handen wassen voorafgaand aan de workshop en het dragen van een schort en haarnetje.”

Tijd voor een feestje – en het is natuurlijk niet zo’n feestjestijd momenteel – was er nog niet. Klein wil daarmee wachten tot de mogelijkheden om elkaar ontmoeten – en te feesten – goeddeels genormaliseerd zijn. Een klein momentje om de vlag uit te steken was er wel toen staatssecretaris Mona Keijzer op bezoek kwam twee weken geleden langs, met name om te kijken hoe een ambachtelijk middenstandsbedrijf als De Bonte Koe omging met de Coronabeperkingen.