Categorieën

Service

De vlag uit voor rijksbijdrage Schieveste

De vlag uit voor rijksbijdrage Schieveste
Wonen

De vlag uit voor rijksbijdrage Schieveste

  • Redactie
  • 10-09-2020
  • Wonen
De vlag uit voor rijksbijdrage Schieveste

SCHIEDAM - Wethouder Fahid Minhas van wonen steekt figuurlijk de vlag uit nu het kabinet aankondigt - samen met gemeenten en provincies - 620 miljoen euro te steken in 27 bouwprojecten, waaronder Schieveste.  

De 27 zouden samen goed zijn voor 51.000 woningen, in Schieveste alleen al moeten dat er 2900 worden. Schiedam vroeg aan het begin van de zomer ruim achttien miljoen aan, als bijdrage in de kosten voor Schieveste. Zie dit artikel.

De bijdrage lijkt nu definitief. "Wauw, dat is nog eens goed nieuws voor Schiedam!", reageert Minhas vanmorgen. "Hiermee komt realisatie van het plan Schieveste echt een stap dichterbij."

In totaal 52 bouwplannen werden aangemeld voor een bijdrage uit de pot Woningbouwimpuls. Het ministerie hanteerde als strenge voorwaarde dat minstens de helft van de te bouwen woningen 'betaalbaar' zou zijn. Ook moesten gemeenten en provincies bereid zijn geld in de projecten te steken. 

Zonder subsidie zouden de woningen niet kunnen worden gebouwd omdat de bouwkosten te hoog liggen, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Van de subsidie is 290 miljoen euro rijksgeld, dat komt uit de Woningbouwimpuls. Het kabinet stelde vorig jaar op Prinsjesdag een miljard euro beschikbaar om de komende jaren moeilijk te realiseren bouwplannen vlot te trekken. Dat is nodig om snel meer woningen te kunnen bouwen. Op dit moment is er een enorm tekort. Volgens de rekenmeesters moeten er tot 2030 in Nederland 845.000 nieuwe woningen worden gebouwd om een einde te maken aan de woningnood.