De wonderlijke avonturen van meester Prikkebeen
- Partnerbijdrage
- 24-07-2024
- Winkelen
SCHIEDAM - Op zaterdag 27 juli komt de auteur en samensteller Pieter-Paul Jansen zijn nieuwe uitgave signeren in het Schiedams Boekhuis. Tussen twee en vier uur.
Meester Prikkebeen en zuster Ursula, bekend van liedjes van Boudewijn de Groot en Rob de Nijs, hebben een lange voorgeschiedenis. De wonderlijke avonturen van meester Prikkebeen, een komische, ironische satire op romantische liefde en reisavonturen, verschenen voor het eerst in 1845 en vele herdrukken volgden. Maar nog niet eerder werden de oorspronkelijke, losjes getekende schetsen van Töpffer, de vader van de stripverhalen, in hun volledigheid in Nederland uitgegeven. Dankzij Pieter-Paul Jansen is Nederlands allereerste stripverhaal nu eindelijk compleet.
Pieter-Paul Jansen: "Ik heb Töpffers verhaal op nieuw, actueel rijm gezet, Töpffers schetsen bezorgd, plus een vertaling uit het Frans toegevoegd en uitleg in een cultuurhistorisch nawoord gegeven. Voor het eerst in Nederland zijn alle reproducties te zien van Töpffers originele draadtekeningen – in hun geheel, niet bijgesneden. Töpffers Franse bijschriften, summiere aanduidingen in feuilletonstijl, zijn opgenomen in de tekeningen en bovendien in een bijlage vertaald. De rijmende kwatrijnen en de namen in meester Prikkebeen passen weer bij de traditie van Goeverneur en diens vele herdrukken. ‘Meester Prikkebeen’ pakt evenwel de mentaliteit op van Töpffers scheppingen. Töpffers teksten zijn ironisch en vormen in samenspraak met de tekeningen een wonderlijk verhaal met veel humor.”
‘Meester Prikkebeen’ sluit aan op Prikkebeen van J.J.A. Goeverneur uit 1858, Nederlands oudste beeldverhaal. Maar ‘meester Prikkebeen’ uit 2024 gaat vooral terug naar de bron van dit verhaal, Monsieur Cryptogame (1830-1845) van tekenaar-scenarist Rodolphe Töpffer (1799-1846). Het nawoord van ‘meester Prikkebeen’ geeft uitleg van Töpffers inspiratiebronnen en zijn kunsthistorische innovatie van de verhaalkunst.
Pieter-Paul Jansen: “De Zwitser Rodolphe Töpffer uit Genève (1799-1846) was pedagoog, schoolmeester, journalist, kunstcriticus, professor, schrijver en tekenaar. Hij heeft een nieuwe kunstvorm uitgevonden: het moderne beeldverhaal. Tekst en tekeningen vormen in dialoog een nieuw soort verhaal, de (ondertekst)strip. Töpffer ontwikkelde een moderne tekenstijl die geschikt was voor zijn slechte zicht: goed zichtbare, losse, spontane draadtekeningen. Ze bevatten fantasierijke, soms onmogelijke taferelen. Deze beeldnovellen kregen destijds de instemming van de literaire gigant Goethe. Een innovatie van kunsthistorische betekenis, die in meester Prikkebeen welverdiende aandacht krijgt.”