Categorieën

Service

Denk Schiedam vraagt om stoppen banden met Israël

Denk Schiedam vraagt om stoppen banden met Israël
Politiek

Denk Schiedam vraagt om stoppen banden met Israël

  • Redactie
  • 23-05-2024
  • Politiek
Denk Schiedam vraagt om stoppen banden met Israël

Seyda Dokgöz is samen met Furkan Kondu indiener van de vragen namens Denk; foto: Denk


SCHIEDAM - De fractie van Denk in de Schiedamse gemeenteraad wil dat de stad alle banden met Israël verbreekt. Dit in reactie op het militaire geweld dat de regering van het land gebruikt in de Gaza-strook en die al velen het leven heeft gekost.

Het is echter nog niet zeker dat de gemeente banden met het land heeft. Daarom vraagt Denk in schriftelijke vragen het college om uit te zoeken/toe te lichten of de stad dergelijke contacten en wellicht contracten heeft. Daarbij gaat het zowel om de Israëlische overheid als bedrijven en instellingen in het land, 'die gelieerd zijn aan het Israëlische regime dan wel actief zijn in de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden'. Ook wil de fractie weten of er al beleid bestaat omtrent de omgang met Israëlische bedrijven en of B&W denkt dat er beleid moet komen.

Heel concreet is een vraag hoe het college ervoor zorgt dat via de gemeentelijke aanbestedingen en inkoop niet 'indirect wordt bijgedragen aan de economische steun aan entiteiten die (mogelijk) betrokken zijn bij schendingen van internationale wetgeving of mensenrechten'.

En de hamvraag: " Indien er banden bestaan, is het college dan bereid deze te heroverwegen of te beëindigen?", aldus Denk.