Categorieën

Service

Denk veruit de grootste onder Schiedamse kinderen

Denk veruit de grootste onder Schiedamse kinderen
Politiek

Denk veruit de grootste onder Schiedamse kinderen

  • Redactie
  • 16-03-2022
  • Politiek
Denk veruit de grootste onder Schiedamse kinderen

Beeld: De Kleine Ambassade


SCHIEDAM - De eerste uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad die in Schiedam bekend is, zijn de stemmen van de kinderen. 

De Kleine Ambassade organiseerde verkiezingen op Schiedamse basisscholen en ook scholen voor middelbaar onderwijs. Niet puur om te weten wat de politieke voorkeur van de jongste Schiedammers is, maar vooral als onderdeel van een project die kinderen het democratisch proces bijbrengt. 

De verkiezingen onder de jongeren op het voortgezet waren niet representatief genoeg om te presenteren. De 1409 kinderen van de groepen 7 en 8 die meededen, brachten hun stem uit op de manier zoals te zien in bovenstaand beeld, uitgedrukt in procenten.

Opvallend is dat Denk onder de kinderen de voorkeur heeft; ruim een kwart van de stemmers kruiste deze partij aan op het stemformulier. Daarna volgen in populariteit Groen Links, VVD en D66, op afstand gevolgd door PvdA en vervolgens Progressief Schiedam en CDA. Alle twaalf deelnemende partijen, inclusief Ouderenpartij en Algemeen Ouderenverbond kregen stemmen, maar genoeg voor een zetel was dat voor de twee ouderenpartijen niet. Ook voor LOS en SLV is het kantje-boord of drie procent van de stemmen een zetel in de raad zou opleveren.