Categorieën

Service

Docu Sportfondsenbad in première tijdens festival

Docu Sportfondsenbad in première tijdens festival
Nieuws

Docu Sportfondsenbad in première tijdens festival

  • Redactie
  • 01-11-2021
  • Nieuws
Docu Sportfondsenbad in première tijdens festival

Tijdens het filmen; foto: Ronald Brouwer


SCHIEDAM - 'Verhalen uit het diepe', de documentaire over het Sportfondsenbad, gaat in première tijdens het Suikerzoet Filmfestival op 20 november.

Stichting Het Dak Op presenteert in samenwerking met theatergroep Knap een documentaire vol verhalen van Schiedammers. Het initiatief is genomen door Bernard Boode, die voorzitter is van Het dak op, regisseur is van Knap en bij wie het zwembad aan zijn achtertuin grenst. Het groene licht voor het afbreken van de eerste steen was voor Boode aanleiding om daar iets mee te gaan doen met zijn theatergroep.

Midden in de Coronatijd waren de mogelijkheden beperkt tot online, dus borrelde het idee op om sonnetten te gaan schrijven over het Sportfondsenbad. In een sonnet staat een thema centraal in de eerste regels, in de laatste regels zit een clou of een kwinkslag. Maandenlang zijn deze sonnetten geschreven, over Cocky Gastelaars, badmeester Garnaat, zwemslagen, badkleding en zelfs broedende vogels in de tuin die de sloop van het zwembad konden vertragen. Allemaal via online repetities, online workshop sonnetten schrijven en online voordrachten.

Zodra daar toestemming voor was, heeft Boode het zwembad bezocht met Paul de Graaff, fotograaf en cineast. Daar ontstond meteen enthousiasme over het gebruik van de bouwval, met sporen van het verleden. Het in beeld brengen van die verhalen. De douches, de kelder, de verbrande sauna en het bad vormden het decor. Acteurs in badmeesterkostuums, rekwisieten, zwembadgeluiden; alles kwam ‘tot leven’ voor Paul de Graaff.

De oproep voor het opzoeken van zwemdiploma’s, krantenknipsels en foto’s leverde stapels beeldmateriaal op. Vanuit Westerbork en andere hoeken van het land werden diploma’s en foto’s opgestuurd en langsgebracht. Boode heeft alle originelen gescand en weer teruggegeven aan de eigenaren. Steeds meer mensen werden gevonden om hun verhaal te komen vertellen.

De stem van de badmeester gaat bij sommigen nog door merg en been. De haak in je nek, de wollen badkleding, de fluit van de badmeester. Het omkleden in vieze hokjes in de koude winters. Vervelende kinderen die je onderdompelden en het drillen van een badmeester met een peuk in zijn mond als je moest watertrappelen. Maar ook eerste liefdes, discofeestjes, jarenlang elke middag doorbrengen in dit zwembad. Op welke plek kun je daar beter over vertellen dan in het zwembad? Iedereen die zijn of haar verhaal wilde doen, mocht het zwembad betreden. Ze kwamen overal vandaan. Zelfs Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven kwam naar het Sportfondsenbad om zijn verhaal van ruim zeventig jaar geleden te doen. Het raakte hem en vele anderen om juist daar te vertellen over die herinneringen.

Op 20 november kan iedereen het eindresultaat zien. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds en gaat in première op het Suikerzoet Filmfestival, om 17.00 uur in de Grote- of Sint Janskerk. Zie I: https://www.facebook.com/KnapSchiedam https://knapschiedam.nl.