Categorieën

Service

Anne Wenzel vecht - ook vanuit een diepgeworteld schuldgevoel

Anne Wenzel vecht - ook vanuit een diepgeworteld schuldgevoel
Uit

Anne Wenzel vecht - ook vanuit een diepgeworteld schuldgevoel

  • Redactie
  • 08-02-2024
  • Uit
Anne Wenzel vecht - ook vanuit een diepgeworteld schuldgevoel

Wenzel (l) vecht, ook tegen Carosso (l); foto: Aad Hoogendoorn/SMS

SCHIEDAM -

SCHIEDAM - 'Wenzel vecht' is een documentaire over kunstenaar Anne Wenzel, gemaakt door regisseur Charlotte Meijer. De informatieve film gaat in première op Open Rotterdam TV, aanstaande zondag.

Meijer treft de kunstenaar als ze begint met het boetseren van het Razziamonument, dat op 10 november aan de Rotterdamse Parkkade is onthuld.  Een beeld dat vier meter hoog gaat worden, en dat langzaam, stukje voor stukje, groeit onder de handen van Anne en haar team. Tijdens dit creatieve en technische proces vertelt Wenzel over een diepgeworteld schuldgevoel dat tijdens haar Duitse jeugd ingebakken is. De Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan spelen een grote rol in haar leven en bewustzijn. Op 10 en 11 november 1944 werden duizenden mannen in Rotterdam en Schiedam weggevoerd om in Duitsland tewerkgesteld te worden.

Ook strijdt de kunstenares tegen het cijfertjesbeleid van musea, tot in de boksring aan toe. Ze stapt op 14 september 2019 de boksring in voor een gevecht tegen directeur Deirdre Carasso van het Stedelijk Museum Schiedam en krijgt met haar winst carte blanche om haar werk tentoon te stellen in het museum. Hoe Wenzel dat doet, hoe 'haar activisme kruipt in iedere hoek van het museum', is te zien de documentaire.

De documentaire is op zondag 11 februari vanaf 18.15 uur te zien op Open Rotterdam TV, en daarna online via I: openrotterdam.nl/wenzel-vecht.


Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →