Categorieën

Service

Doorbroken weerstand leidt tot v van vrede

Doorbroken weerstand leidt tot v van vrede
Nieuws

Doorbroken weerstand leidt tot v van vrede

  • Redactie
  • 10-11-2020
  • Nieuws
Doorbroken weerstand leidt tot v van vrede

SCHIEDAM – Schiedam is sinds afgelopen weekend een verzetsmonument rijker. Het voormalige bevrijdingsmonument van de stad ziet in het Julianapark toe op de aanwinst.

Het verzetsmonument is een initiatief van sociëteit De Vrijheid, opgericht 75 jaar voor de onthulling afgelopen zaterdag. Het bracht mensen uit het verzet tegen de Duitse overheerser, van de Binnenlandse Strijdkrachten en geïnterneerden uit het kamp in Sint-Michielsgestel bij elkaar, als vriendenclub.

Het nieuwe monument is gemaakt door Sjef Hendrickx. “Ik heb me proberen te verplaatsen in het gevoel dat verzetsmensen moeten hebben gehad. Om tegen een overmacht op te werken… dat vergt grote fysieke en mentale kracht.” Zodoende kwam de Schiedamse kunstenaar tot een werk uit massief gietijzer. “Heel industrieel”, zo stelde Hendrickx voor de microfoon van Schie. “Dat past bij de stad.” Het materiaal bood hem de gelegenheid te verbeelden hoe de verzetsmensen een weerstand wilden doorbreken. “Als je het gietijzer openbreekt voel je het verzet van het materiaal.” Wat ontstond was de v-vorm. “Een cadeau”, aldus de kunstenaar. De v van verzet, vrijheid en vrede, altijd actueel.

Het monument weegt ruim twee ton, is in Zeeuws-Vlaanderen gegoten en met medewerking van het Schiedamse bedrijf Van Slobbe en Joost Kalkhoven op zijn plaats gezet. De bronzen handschoenen tonen dat de vrede niet zomaar ontstaat, maar dat eraan gewerkt moet worden.

Zie voor meer informatie over de sociëteit dit artikel.