Draaiorgel van Ton Roos maakt Schiedam weer vrolijk
- Redactie/JW TV
- 04-08-2024
- Uit
SCHIEDAM - Ton Roos heeft gisteren met zijn draaiorgel weer voor gezelligheid gezorgd in Schiedam-Centrum.
Dat is goed nieuws, want Schiedams bekendste orgelman had een tijd lang tabak van het spelen. Hij maakte zich druk over het feit dat een accordeonist ‘een vergunning had gekregen’ van de gemeente Schiedam om op drie dagen in de week ook in de stad van zich te laten horen. Dat betekende dat de accordeonist met name op zaterdag ‘vlak voor’ Roos uitliep door de straten. “Daarvoor moest ik met hem een oplossing zoeken, maar volgens mij werkt dat zo niet”, aldus Roos. Hij loopt immers al een lang half mensenleven met zijn orgel door Schiedam, en voor hem zijn vader en grootvader. Hij kondigde eind juni aan te willen stoppen. Zie ook dit artikel. Ook al moet hij met zijn rinkelende mansbus ook de kost verdienen.
Maar na een maandje prakkiseren - tot zelfs gezondheidsproblemen aan toe - en veel steunbetuigingen vanuit de stad, vond Roos het, mede op aanraden van zijn vrouw, tijd om de straat weer op te gaan en de vrolijke deuntjes te laten horen. Hij vertelde er Jan Willem de Boer over, in bovenstaande video.
Toch zal hij zelf tot een oplossing met de accordeonspelen moeten komen. Zelf denkt Roos dat de lokale politiek nog voor een oplossing voor hem kan zorgen. Maar een woordvoerder van de gemeente Schiedam legt dat het echt niet aan de lokale overheid is om te bepalen waar de orgelman en de accordeonist op zaterdag hun muziek laten horen.
Hij legt uit dat de regels een verschil maken tussen de orgelman en de accordeonist. “Een draaiorgelman wordt niet gezien als straatartiest, omdat een machine wordt gebruikt om muziek ten gehore te brengen. Hiervoor kan een ontheffing worden verleend. Als een draaiorgelexploitant deze ontheffing bezit, mag hij/zij het orgel laten spelen.” Ton Roos kan dus met vergunning op zak lekker zijn gang gaan.
Voor een straatartiest als de accordeonspeler geldt dat optreden in principe niet is toegestaan, behalve als in een aanwijzingsbesluit is toegestaan waar en wanneer er in de stad mag worden gespeeld. Dat is in Schiedam het geval. Voor de muzikant is dan geen vergunning of ontheffing nodig. “Dit betekent dat een draaiorgel en straatartiesten in voorkomende gevallen in hetzelfde gebied actief kunnen zijn. Er zijn geen regels wie waar op welk tijdstip mag staan.” Het is dus echt aan de mensen in kwestie zelf, aldus de zegsman.
Die ook nog opmerkt dat daarin recent niets veranderd is. Er zijn geen nieuwe regels, geen nieuwe aanwijzingen. “In de praktijk heeft dit nooit tot problemen geleid.”