Werk drie fotografen toont ontwikkeling in Schiedamse samenleving
- Redactie
- 05-08-2024
- Uit

SCHIEDAM - Maatschappelijke veranderingen tonen, daar gaat het om in de tentoonstelling van het werk van drie talentvolle fotografen. Wiosna van Bon, Sem Langendijk en Mounir Raji wonnen het Stipendium 2024 van het Cultureel Forum Schiedam en krijgen de ruimte om hun werk te tonen in de Grote of St.-Janskerk.
Deze jaarlijkse beurs van het cultureel forum geeft fotografen de ruimte om de sociale veranderingen in Schiedam vast te leggen. Een jury, met Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, Reyn van der Lugt, kunstverzamelaar en oud-directeur Groninger Museum, en Rebecca Simons, docent fotografie Willem de Kooning Academie en curator, koos 'uit een lange lijst van dertig fotografen' de drie winnaars van het stipendium.
Wiosna van Bon (1992), met Poolse roots, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze ging naar de wijken Nieuwland en Schiedam-Oost om te fotograferen. De negatieve berichtgeving over deze wijken laat maar één kant van de zaak zien, stelt Van Bon. Ze ontdekte ook een andere kant: de actieve gemeenschappen. "Een caleidoscoop van straatinitiatieven van jongeren, gezinnen en ouderen. Verborgen schoonheid en diversiteit kwamen voor haar lens", aldus de jury. Van Bon vroeg ook aan bewoners hoe zij hun wijk ervaren en heeft dat verwerkt in quotes die ze mixt met beelden.
WAC
Sem Langendijk (1990) studeerde aan dezelfde opleiding als Van Bon. Hij heeft een bijzondere interesse voor gemeenschappen en hun leefomgeving. In zijn werk is hij veelal op zoek naar de plekken die lijken op de plek waar hij opgroeide. In Schiedam kwam hij de Wilton Automobiel Club (WAC) op het spoor. De WAC, de autoclub van scheepswerf Wilton-Fijenoord, opgericht in 1968, is nog steeds actief. De leden sleutelen er aan hun old- en youngtimers, restaureren hun oude auto’s, en de gemeenschappelijke klusgarage fungeert tevens als clubhuis en ontmoetingsplek voor het koesteren van verhalen en herinneringen. "Sem heeft dat treffend weten te vangen", aldus de jury. Zie de foto boven dit artikel.
Langendijk heeft in het Volkskrant Magazine van afgelopen weekend een fotoreportage gemaakt over welke eeuwenoude sporen de Nederlanders hebben achtergelaten in de voormalige Nederlandse Kaapkolonie. Wat is er nog van deze sporen te zien in het landschap, cultuur en architectuur.
Bijzondere band
Mounir Raji (1982), een Nederlands-Marokkaanse man, heeft de afgelopen jaren het dagelijkse leven van zijn familie in Marokko vastgelegd. De levendige kleuren roepen een wereld op van dromerige herinneringen onder de noemer Dreamland. Voor het Rijksmuseum ging Raji op zoek naar de perfecte vakantie en ging mee met een cruise naar de Cariben. Het leverde utopische ansichtkaarten op, als ook het systeem achter het toerisme. In Schiedam zoekt hij naar de fotografische beelden die warmte en rust uitstralen en de diverse werelden van de wijk Nieuwland laten zien. Met Nieuwland heeft hij een bijzondere band, zijn vrouw komt er vandaan. Door er regelmatig rond te lopen bouwde hij een vertrouwensband met bewoners op. Mounir vindt het een bijzondere wijk met veel mooie mensen. Met de serie Nieuwland laat hij een tijdsbeeld zien van een wijk die zichtbaar aan het veranderen is (zie foto hierboven).
De tentoonstelling met werk van de winnaars van het Stipendium van het Cultureel Forum Schiedam is te zien in de Grote of Sint-Janskerk. De tentoonstelling is een ode aan de Schiedammers die het dagelijkse leven en de verborgen plekken zichtbaar maken en is te zien van 17 augustus tot en met 22 september.