Categorieën

Service

Drie jaar geëist tegen Schiedamse met moordplannen

Drie jaar geëist tegen Schiedamse met moordplannen
Nieuws

Drie jaar geëist tegen Schiedamse met moordplannen

  • Redactie
  • 26-02-2020
  • Nieuws
Drie jaar geëist tegen Schiedamse met moordplannen

DORDRECHT - Een Schiedamse vrouw moet als het aan de officier van justitie ligt drie jaar de cel in wegens het beramen van een moordaanslag op haar ex-man. Een jaar daarvan zou voorwaardelijk zijn.

Petra B. (49) heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) geprobeerd een moordenaar te vinden die haar ex-man moest ombrengen. Dat deed ze terwijl ze vast zat, in Nieuwersluis. Aan verschillende medegedetineerden legde zij haar plan voor en zij vroeg deze gevangenen haar te helpen met de uitvoering van het moordplan. Zij zou medegedetineerden in PI Nieuwesluis geld beloofd hebben voor de aanschaf van een wapen. In ieder geval een getuige betaalde ze 750 euro 'vooruit'. Ook leverde zij een plattegrond van de woning van de man en informatie over de auto waarin hij reed.

Volgens de verdediging was de 750 euro bedoeld als betaling voor een inbraak in het huis van de man. De vrouw vond dat zij nog geld en spullen tegoed had van haar ex, na een slecht verlopen boedelscheiding. De medegevangene die de 750 euro ontving - een vrouw - getuigde echter later nog eens tweeduizend euro te zullen krijgen en voor dat geld iemand te zoeken die de liquidatie kon uitvoeren. Deze getuige stelde ook dat B. zou zijn gedreven door de wens haar drie dochters weer te zien.

B. spreekt van een valse beschuldiging. Ze stelde informatie over haar kinderen te willen hebben. Ze vindt het onvoorstelbaar dat er gedacht wordt dat zij zulke 'kwaadaardige gedachten' zou kunnen hebben en er naar zou handelen.

B. zat een straf uit wegens doodslag op haar ex. Die poging de man om te brengen vond plaats in juli 2016. Daarbij overgoot ze de toen nog echtgenoot met terpentine en liet een brandende zakdoek bij hem achter terwijl ze hun woning verliet. Voor die feiten kreeg zij oktober 2018 vier jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. B. is momenteel op vrije voeten (met een enkelband en contactverbod met het slachtoffer en verplichte therapie) en woonde de rechtszaak vanmiddag bij. Ook haar ex, het slachtoffer, was in de rechtbank aanwezig.

Hij noemde B. 'een zwarte weduwe'. "Waar zit je geweten? Hoe durf je ook het leven van je kinderen op het spel te zetten? Je bent ziek. De kinderen en ik waren nog in shock van de brandstichting en dan doe je dit. Ik heb moeten verhuizen naar een geheime locatie. Jij zult nooit stoppen.” De man vraagt voor de rechtbank vijfduizend euro smartengeld. Volgens hem zullen hij en zijn kinderen 'altijd voor jou en jouw nieuwe streken op onze hoede moeten zijn'.

B. woont weer in de woning in de Rozenburgsestraat waarin de moordpoging plaatsvond. Het OM eist ook een contactverbod voor de verdachte met haar ex en haar kinderen gedurende vijf jaar. 

De officier van justitie stelde bij aanvang van de rechtzaak dat het OM de zaak wilde seponeren, maar het gerechtshof bepaalde dat deze moest doorgaan.

PS. Voor dit verslag is gebruikgemaakt van twitterberichten van RTV Rijnmondverslaggever Paul Verspeek en AD-verslaggever Sander Sonnemans vanuit de rechtbank.