Druk op regiojournalistiek zorgt voor relletje
- Redactie
- 02-03-2017
- Bedrijven nieuws

Foto: Nick Boers
Dat gebeurde na een opiniebijdrage van Lewis op de site van Villamedia. De journaliste besloot daarop helemaal niet meer te werken voor de krant.
Lewis uitte in haar artikel kritiek op de reorganisatie bij de huis-aan-huis bladen van uitgever De Persgroep, verantwoordelijk voor onder meer Het Nieuwe Stadsblad en Groot Vlaardingen. Lewis was tot nog niet zo lang geleden redacteur van Groot Vlaardingen. Volgens de journaliste betekende gang van zaken zo veel als de ontmanteling van de journalistiek bij de huis-aan-huisbladen.
Zo schreef zij onder meer: "In mijn jaren als correspondent voor De Havenloods en eindredacteur van Groot Vlaardingen heb ik gemerkt hoe belangrijk regionaal nieuws is voor het gevoel van gemeenschapszin. Dat valt straks weg als elke kwaliteit verdwijnt. De meeste kranten werden al door slechts één eindredacteur gemaakt, met een minimaal budget voor freelancers. Twee derde van deze eindredacteuren vervalt, maar de kranten blijven. Wat betekent dat voor de toekomst? Groot Vlaardingen wordt bijvoorbeeld vanaf volgende week gevuld door het ANP. En mogelijk zal op den duur een freelancer zich over de titel ontfermen. Dit betekent in de praktijk de finale uitholling van de krant ten faveure van advertentie inkomsten voor het concern met de lezer en de journalist als slachtoffer." Lewis refereert daarbij aan het ontslag van zestig van de negentig vaste medewerkers bij de huis-aan-huiskranten van de Persgroep. De resterende werknemers mogen naar verluidt opnieuw solliciteren naar veranderde functies.
Behalve de gang van zaken bij de huis-aan-huisbladen hekelde Lewis ook de betaling bij het AD Rotterdams Dagblad, ook een uitgave van De Persgroep. Zij werkte er voor dertien cent per woord.
Na het verschijnen van haar stuk kreeg Lewis geen opdrachten meer van het AD. Toen ze informeerde wat er aan de hand was kreeg ze te horen dat de kritiek slecht was gevallen en dat ze over twee weken weer contact kon opnemen. Daarop besloot de journaliste de eer aan zichzelf te houden.
Stijn Hustinx, plaatsvervangend-chef AD Rotterdams Dagblad, bevestigt tegenover Villamedia het relaas. "Tara Lewis is recent aan de slag gegaan als freelancer bij het AD Rotterdams Dagblad. Zij meldde zich na een wervingsronde die een select groepje freelancers opleverde, waarin ik veel tijd en energie steek. Lewis heeft ingestemd met de freelancetarieven van De Persgroep, in de wetenschap dat die lager zijn dan zij van andere opdrachtgevers gewend is." Volgens Hustinx had Lewis aangegeven 'dolgraag' te willen schrijven voor het AD.
"Dat zij vervolgens die tarieven in een artikel op Villamedia hekelt, is bij mij inderdaad niet in goede aarde gevallen." Die kritiek heeft Hustinx in een gesprek aan Lewis overgebacht. In dat gesprek stelde hij voor dat Lewis zich over twee weken weer zou melden. "Kort daarop heeft Lewis via e-mail en sociale media kenbaar gemaakt dat ze niet langer wenst te werken voor het AD Rotterdams Dagblad. Dat ging gepaard met toevoegingen als ‘Doei 13 cent’ en ‘Tabee’. Wij respecteren haar keuze."