Categorieën

Service

Informatie over dwangarbeiders digitaal op te zoeken

Informatie over dwangarbeiders digitaal op te zoeken
Nieuws

Informatie over dwangarbeiders digitaal op te zoeken

  • Redactie
  • 29-11-2023
  • Nieuws
Informatie over dwangarbeiders digitaal op te zoeken


SCHIEDAM - Het Nationaal Archief heeft de collectie Arbeidsinzet van het Nederlandse Rode Kruis gedigitaliseerd en op naam doorzoekbaar gemaakt. De collectie bevat informatie over honderdduizenden Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid in Duitsland verrichtten, beter bekend als de Arbeitseinsatz of arbeidsinzet.

Volgens projectleider Renée Spierings was het tot voor kort lastig om personen in dit archief te vinden omdat het geografisch geordend is. Men moest dus vooraf al weten in welke plaats iemand verbleef, voor er documenten over die persoon opgevraagd konden worden. “Nu het archief digitaal ontsloten is, krijgen nazaten eindelijk de kans om te weten komen waar hun familielid tijdens de oorlog was.”

In de Tweede Wereldoorlog had vrijwel elk Nederlands gezin te maken met (dwang)arbeid voor de Duitse bezetter. Sommigen vertrokken vrijwillig naar Duitsland, vele anderen werden daartoe gedwongen. Tijdens een razzia in Schiedam in november 1944 werd duizenden mannen afgevoerd voor tewerkstelling in Duitsland.  

In totaal werkten meer dan een half miljoen Nederlanders in Duitsland en door Duitsland bezette gebieden. Zij moesten de arbeidsplaatsen van Duitsers overnemen die waren opgeroepen voor het leger. De leefomstandigheden verschilden per plaats en per werkgever. Zo’n 27.000 Nederlandse tewerkgestelden kwamen om.