Categorieën

Service

Edese kunsthandel zwaait Jacob Maris uit naar Schiedam

Edese kunsthandel zwaait Jacob Maris uit naar Schiedam
Uit

Edese kunsthandel zwaait Jacob Maris uit naar Schiedam

  • Redactie
  • 21-07-2022
  • Uit
Edese kunsthandel zwaait Jacob Maris uit naar Schiedam

Met dank aan Roger Pluijm


SCHIEDAM - Een opvallende advertentie vandaag in de NRC: 'We zwaaien uit: Maris naar Schiedam'.

Kunsthandel Simonis & Buunk is verantwoordelijk voor de uiting. Trots meldt de Edese handelaar dat het 'De vier windmolens', het schilderij van Jacob Maris, verkcohte aan het Fonds Schiedam Vlaardingen, die het schilderij langdurig uitleent aan het Stedelijk Museum Schiedam. "Alwaar het deze zomer één van de topstukken is op de tentoonstelling Levend Landschap."

Simonis & Buunk voegt trots toe: "Onze Jongkind van Overschie (de molen rechtsonder in het beeld hierboven - red.) vergezelt de Maris. Dus neem ook de trein naar Schiedam." Of Ede.

In dezelfde krant ook een recensie over Levend Landschap, onder de titel 'De kunst van het ramptoerisme'. Hoe met name Cornelis Jacobsz. van Culemborch de bedrieglijkheid van ijspretschilderijen schilderde. "In de winter van 1564-1565 klonk het eerste signaal dat zeventig jaren barre kou de Lage Landen zouden bevangen. In de schilderkunst leidde die Kleine IJstijd tot de schilderijen die tot op de dag van vandaag vertederen met sleetjes en schaatsen en blije mensjes. Maar al direct in die eerste helse winter schilderde Cornelis Jacobsz. van Culemborch dat die gezelligheid betrekkelijk was en de snoezige ijspretschilderijen bedrieglijk. Met een machtig schilderij trof hij de horror van kruiend ijs dat vanuit de Nieuwe Maas een aanval deed op Delfshaven."

Alleen al om dit schilderij is de tentoonstelling die het museum wijdt aan de kunst die 'zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta' opleverde, de moeite waard, aldus recensent Joyce Roodnat.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →