Categorieën

Service

Een instituut verdwijnt - maar geen nood

Een instituut verdwijnt - maar geen nood
Winkelen

Een instituut verdwijnt - maar geen nood

  • Ted Konings
  • 21-12-2023
  • Winkelen
Een instituut verdwijnt - maar geen nood


COLUMN - Een instituut verdwijnt. ‘Lid sinds 1993’, staat er op mijn kaartje, net als ‘ECI'. Het nieuwe pasje van Bookspot slingert ergens in een la. 

Jarenlang verplicht af en toe naar de winkel, even op en neer naar Rotterdam. Daarna kon het ‘makkelijk’: online kiezen, betalen en als er een plof achter de voordeur was, dan was het boek binnen. Vier keer per jaar, dat moest. Een heel gedoe en wat ergernis, als je weer voor het blok werd gezet dat die bestelling nu echt door moest komen. Maar je vond dat je toch tenminste wel vier boeken per jaar moest kunnen kopen. Dus daarom bleef je lid…

Nu gaat dat verdwijnen. Bookspot, de opvolger van boekenclub ECI stopt. Wie nog iets wil bestellen: dat kan nog tot vanavond twaalf uur. 

Stopt? Ja, stopt. Audax, het bedrijf dat Bookspot in 2020 overnam, denkt dat het efficiënter, beter kan. “Om efficiënter te kunnen werken wordt het aantal retailmerken beperkt”, zegt Audax. Dat is ook eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop.

Nu, het zal allemaal wel. Ik vind het jammer. Iets wat er altijd zo vanzelfsprekend en constant was, verdwijnt. Maar wat er wel is en wat wel blijft: de Schiedamse boekhandel. Post Scriptum en het Schiedamse Boekhuis. Ook bij hen zijn boeken te koop volgens het systeem: je zit achter de computer, je klikt wat raak, je rekent af en na een dag, hooguit twee, volgt er een plof op de deurmat… Kijk maar eens hier.