Categorieën

Service

Een lichtpunt in deze kwade tijd

Een lichtpunt in deze kwade tijd
Politiek

Een lichtpunt in deze kwade tijd

  • Han van der Horst
  • 15-05-2022
  • Politiek
Een lichtpunt in deze kwade tijd

Foto's: Paul Meuldijk


COLUMN - Denk ontwikkelt zich steeds meer tot een nette middenpartij. Dat is goed te zien aan de volwassen manier waarop de Schiedamse fractie de collegevorming heeft aangepakt. Toen ze van de raad opdracht kreeg de impasse in de plaatselijke politiek te doorbreken, zocht ze eerst de VVD-er Farid Minhas aan als informateur. Daardoor werd het de zogenaamde liberalen onmogelijk gemaakt de anti-islamitische kaart te spelen, wat die partij tot nog toe nauwelijks verholen deed. Nu is een diender aangesteld tot informateur, een man bovendien die jarenlang wijkagent is geweest in Schiedam. Ditmaal is het wél een Denk-prominent, Metin Çelik, fractievoorzitter in de Provinciale Staten. Je kunt moeilijk zeggen dat zaken als veiligheid bij iemand met deze achtergrond in de verkeerde handen liggen. Of dat we te maken hebben met een of andere radicaal. Die werken namelijk niet in leidinggevende functies bij de politie. 

De VVD heeft met Tom Janssen een nieuwe fractie-voorzitter die nog net in de twintigste eeuw is geboren. Hij vierde in 2000 zijn eerste verjaardag. De Schiedamse VVD wordt derhalve geleid door een kind van de eenentwintigste eeuw. Janssen is bijna afgestudeerd als wiskundig georiënteerd rekenmeester aan de Erasmus Universiteit. In zijn generatie is multiculturaliteit en een multi-etnische omgeving normaal. Wie dat niet gelooft, moet maar eens gaan wandelen op Woudestein, de Medische Faculteit of welk complex dan ook van de Hogeschool Rotterdam. Allerlei angsten en vrezen die in mijn generatie – van de babyboomers – zo ruim voorhanden zijn, bestaan niet bij hem. Althans dat vind ik buitengewoon onwaarschijnlijk gezien de werkelijkheid om hem heen. 

We krijgen een eigentijds college dat past bij de bevolkingssamenstelling van deze stad. Onder de regie van een divers team gaan we het 750-jarig bestaan van Schiedam vieren. Dat is een lichtpunt in deze kwade tijd.