Categorieën

Service

Een mooi recept voor een lenteavond: Gut Feelings

Een mooi recept voor een lenteavond: Gut Feelings
Uit

Een mooi recept voor een lenteavond: Gut Feelings

  • Redactie
  • 11-04-2016
  • Uit
Een mooi recept voor een lenteavond: Gut Feelings

SCHIEDAM - “De klank van cello’s en gamba’s, bespannen met darmsnaren, en dat maal vier! Heel veel warmer kan muziek niet worden. Prachtige muziek uitgevoerd door zeer ervaren en gelauwerde musici. Een mooier recept voor een lenteavond is nauwelijks denkbaar.”

Met die ronkende woorden, waarin ook liefde voor de muziek doorklinkt, kondigt de programmeur van 't Huis te Poort de komst van het kwartet Gut Feelings aan. Deze muzikanten brengen op 22 april werken van Byrd, Vivaldi, Schubert en anderen ten gehore in 't Huis, de oud-katholieke kerk op de Dam.

Gut Feelings concentreert zich op de oude muziek en op een historisch verantwoorde interpretatie daarvan, maar nemen regelmatig de vrijheid om de geschiedenis naar eigen hand te zetten. De consortwerken van Byrd zijn bijvoorbeeld eigenlijk voor gamba’s, maar klinken wellicht nog warmer op twee cello’s en twee cello-piccolo’s.

Gut Feelings zegt er zelf over: “Om het maar eerlijk op te biechten: er zijn eigenlijk geen oorspronkelijke werken voor cellokwartet uit de barokperiode. In ons programma is het oudste ‘officiële’ cellokwartet het supervirtuoze kwartet van Lachner, enigszins in de stijl van Mendelssohn.”

Bijzonder zijn de kwartetten die componist Stephen Westra speciaal voor Gut Feelings componeerde. “Over honderd jaar is dit ook oude muziek!” Het duo voor twee gamba’s van Schaffrath is speciaal omdat het heel late gambamuziek is, toen het instrument al bijna was uitgestorven. “Sturm und Drang ten top!”

Gut Feelings bestaat uit Jan Insinger (cello en cello-piccolo), Frank Wakelkamp, (cello en viola da gamba), René Berman (cello), Marike Tuin (cello en viola da gamba).

Kaarten voor het concert kosten 17,50 euro in de voorverkoop en twintig euro aan de zaal. Het concert begint om kwart over acht.