Categorie├źn

Service

Een nieuw uitgaanscentrum in Schiedam

Een nieuw uitgaanscentrum in Schiedam
Uit

Een nieuw uitgaanscentrum in Schiedam

  • Han van der Horst
  • 16-07-2023
  • Uit
Een nieuw uitgaanscentrum in Schiedam

COLUMN - Zonder dat het echt als zodanig gepland was, krijgt Schiedam er een nieuw uitgaanscentrum bij. Op het terrein van de voormalige glasfabriek hebben de Eurobrouwers hun bedrijf gevestigd mét een terras voor bezoekers. Dat heet geen kroeg. Dat heet geen brasserie. Dat heet Biergarten. Dit betekent dat men zich richt op modieus publiek, zeg maar de klanten van Schorum en hun gezelschap van welke kunne dan ook. Binnen een paar weken komt er een soort Gourmet Thai bij. Dat heet Moo Kata. En het werkt als volgt: je krijgt een halfronde loeihete barbecue op tafel. Daarbij serveert de kelner de verschillende vlezen en groentes rauw. Rond de Thaise grill bevindt zich een soort goot met bouillon. Daarin doe je de noodles en de groente. Je gooit er een rauw ei bij. Zo ontstaat een geweldige maaltijd en het wordt ook heel gezellig.

Ik herinner me dat van meer dan dertig jaar geleden, toen ons gezelschap te gast was bij een afdeling van de Vietnamese Communistische Partij. Het diner was vergelijkbaar. We hadden geen grill maar wel zo´n goot met bouillon waarin we het vlees, de groente en de noodles kookten. Je bent de hele tijd bezig met het klaarmaken van het eten en het vullen van je bord. Merkwaardig genoeg geeft dat juist veel ruimte om te kletsen. Onze gastheren onderbraken die gesprekken regelmatig met toasts. Wij hieven dan ruim bemeten glazen Ruou de, een distillaat op rijstbasis. Onze gastheren, allemaal veteranen uit de oorlog, waren duidelijk van zins ons onder de tafel te drinken. Zij boekten daarbij groot succes. Ik ben die avond nooit vergeten. Tóch niet.

Die Moo Kata ga ik dan ook zeker genieten. De eetgelegenheid op het terrein van de glasfabriek wordt gedreven door een Nederlands echtpaar, dat al lang in Thailand woont en nu en dan een paar maanden over komt om in Nederland met een pop-uprestaurant de kost te verdienen. Het zal dan ook maar een paar maanden blijven.

Ook de Biergarten is eindig. Als de woningbouw op het glasfabriekterrein begint, is het afgelopen. 

Dat is jammer. We kennen in onze omgeving al genoeg doodse woonwijken waar niks te beleven valt. Die rare industriële zone langs de Buitenhavenweg zou misschien juist tot leven komen als dit soort initiatieven een permanente kans kregen. Als er plekken kwamen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om plezier te hebben. En bedenk wel: soms zijn combinaties die als vanzelf zonder echte planning ontstaan, het meest succesvol. 

En wat kunnen we met die glasfabriek niet allemaal doen in het jubileumjaar 2025, te beginnen met abseilen van de silo´s.