Categorie├źn

Service

Eerste bewoners in onherkenbaar veranderde Wiltonflat

Eerste bewoners in onherkenbaar veranderde Wiltonflat
Wonen

Eerste bewoners in onherkenbaar veranderde Wiltonflat

  • Redactie
  • 01-09-2022
  • Wonen
Eerste bewoners in onherkenbaar veranderde Wiltonflat

De vernieuwde eerste Wiltonflat, met hieronder de oude situatie; foto's: Woonplus


SCHIEDAM - Een zoekplaatje wordt het niet: de verschillen tussen de 'oude' Wiltonflat en de eerste aanpakte woningen in onmiskenbaar. Na tien maanden van ‘vernieuwbouwen’ kregen de eerste bewoners van de eerste verbouwde flat vanmorgen de sleutels van hun praktisch onherkenbaar veranderde woning.

Na deze eerste flat zullen ook de twee andere Wiltonflats, tussen Noordvestsingel, Parkweg en Burgemeester Honerlage Gretelaan worden aangepakt. De drie appartementengebouwen werden midden vorige eeuw gebouwd in opdracht van Wilton-Fijenoord; de vele werknemers moesten immers een dak boven hun hoofd hebben.

De ‘vernieuwbouw’ van de flat is uitgevoerd door Willems Vastgoedonderhoud, in opdracht van Woonplus Schiedam. Het ontwerp is van Zijdekwartier architecten. De flat kreeg een andere indeling, nieuwe gevels, nieuwe installaties en een extra lift. Het gebouw is geïsoleerd conform de nieuwe richtlijnen, aldus Woonplus, en telt honderd zonnepanelen op het dak. Ook is de flat voorbereid op een toekomstige aansluiting op het warmtenet. De galerijen zijn tweemaal zo breed geworden en de woningen zijn allemaal rollatortoegankelijk. Na de verbouwing zijn alle drie de flats dan ook bestemd voor senioren (55+).

De galerijen bieden niet alleen alle ruimte aan scootmobielen. Het idee is dat ze een ontmoetings- en verblijfsruimte voor de bewoners worden. "Een kletspraatje maken voor de deur en daar even een stoel bij pakken is nu voor iedereen mogelijk", zo stelt Woonplus dat voor. Ook liggen er tussen de drie flats nog twee grote binnentuinen die eigendom zijn van de gemeente. Het plan is om deze opnieuw in te richten. De bewoners krijgen daar inspraak bij.

Nog niet alle woningen in de eerste opgeleverde Wiltonflat zijn verhuurd. Er zijn - voor 55+-ers - nog appartementen beschikbaar, voor wie de inruilt voor een andere Woonpluswoning.