Categorie├źn

Service

Zorgen omwonenden over verbouwing oud pand

Zorgen omwonenden over verbouwing oud pand
Wonen

Zorgen omwonenden over verbouwing oud pand

  • Redactie
  • 16-08-2022
  • Wonen
Zorgen omwonenden over verbouwing oud pand

SCHIEDAM - Bewoners van de Fabristraat lopen te hoop tegen de gang van zaken rond de verbouwing van een pand in hun straat. En rekenen het de gemeente Schiedam aan dat zij geen gehoor vinden met hun klachten.

Op de hoek van de Fabristraat en de Van Beverenstraat staan twee panden die een eerdere sloopronde in het blok overleefden. “De bakker wilde meer geld voor zijn pand zien dan werd geboden”, herinnert een van de buren zich. Anderen lieten zich wel uitkopen en zodoende konden in het blok en even verderop eind jaren tachtig enkele tientallen woningen worden gebouwd; ze staan bekend als de ‘witte huizen’. De twee hoekpanden van bleven echter staan.

Vandaag de dag lijken ze voor de beschouwende leek in slechte staat: slecht onderhouden, verzakt, armoedig. Ze worden bewoond door mensen die geen huis kunnen of willen kopen en niet jaren ingeschreven kunnen staan bij Woonplus, simpelweg omdat ze niet al jarenlang in Schiedam wonen of zelfs nooit het idee hebben gehad in Schiedam te willen gaan wonen. Ze komen van heinde en ver.

De omwonenden grijpen hun ergernis over de verwaarlozing van de panden aan, nu er sprake is van een vergunningaanvraag voor het verbouwen van het pand op nummer 31. Zij maakten bezwaar tegen de plannen. Enkele tientallen handtekeningen werden opgehaald. Maar het bleef stil, zo stellen de buren in een brief-op-poten. 

Tenminste, van de kant van de lokale overheid. De werkzaamheden aan het pand werden wel aangepakt. 

Het kan niet anders dan dat de vergunning voor dat werk ontbreekt, zo stellen de buurtbewoners. Maar hun aankloppen om de gemeente op dit feit te wijzen blijft zonder respons, zo stellen ze. 

Daarom nu een gebelgde brief, breed verspreid, ook onder de media. De bewoners vrezen dat als de gemeente zich nog langer afzijdig houdt, voldongen feiten worden gerealiseerd. Het pand schijnt te worden opgedeeld in kleinere eenheden, zo begrepen de buren. 

Andere klachten die zij opsommen in hun schrijven zijn het feit dat de huisbaas - die met enige regelmaat wisselt - zonder respect voor de bewoners te werk gaat, dat de werklui zich niet aan veiligheidsregels houden en dat zich gevaarlijke situaties voordoen.