Categorieën

Service

Soepeler geluidsnormen op elf feestelijke dagen

Soepeler geluidsnormen op elf feestelijke dagen
Uit

Soepeler geluidsnormen op elf feestelijke dagen

  • Redactie
  • 14-12-2023
  • Uit
Soepeler geluidsnormen op elf feestelijke dagen

IDDF 2023; foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM -  B&W heeft voor het komend jaar elf dagen vastgesteld voor collectieve festiviteiten. Op die dagen gelden voor de horeca soepeler regels voor geluid. Daardoor kunnen horecagelegenheden bijvoorbeeld live-optredens houden.

Wethouder Frans Hamerslag: “We willen graag meer levendigheid in onze stad. De horeca speelt daarin een belangrijke rol, bijvoorbeeld met het organiseren van live-optredens. Maar bij het vieren van bijzondere festiviteiten is het niet altijd mogelijk om te voldoen aan de wettelijke geluidsvoorschriften. Daarom hebben we per jaar maximaal twaalf dagen waarop we daar soepeler mee omgaan. Horecagelegenheden hoeven op die dagen niet allemaal een aparte ontheffing aan te vragen, we regelen dat vooraf. Dat geeft duidelijkheid en het scheelt de horeca veel werk.”

De festiviteiten die nu zijn aangewezen als collectieve festiviteit zijn voor een deel grootschalige, jaarlijks terugkerende evenementen, maar ook nationale feestdagen waarop horecaondernemers graag extra activiteiten voor hun klanten organiseren. De collectieve festiviteiten zijn opgesteld in overleg met Koninklijk Horeca Nederland afdeling Schiedam.

Per jaar zijn maximaal twaalf collectieve festiviteiten mogelijk. Daarvan gelden er acht voor heel Schiedam. Dit zijn Valentijnsavond (14 februari), Koningsnacht/dag (26 en 27 april), IDDF/Around Town (31 mei en 1 juni), Halloween (26 oktober), Kerst (24 december) en Oudjaar (31 december). Er is ook rekening gehouden met de drie dagen van de Brandersfeesten (27, 28 en 29 september); die aanwijzing geldt voor het centrum en het stationsgebied. Mocht er behoefte zijn aan één extra collectieve festiviteit, dan kan de datum daarvoor in overleg met Koninklijk Horeca Nederland worden vastgesteld, zo laat de gemeente weten.