Categorieën

Service

En toen zegde Op1 mij af...

En toen zegde Op1 mij af...
Nieuws

En toen zegde Op1 mij af...

  • Han van der Horst
  • 14-11-2023
  • Nieuws
En toen zegde Op1 mij af...

Han van der Horst werd afgebeld; archieffoto


COLUMN - Het overkomt mij wel vaker dat ik door een landelijke omroep wordt gebeld om mijn mening te geven over een bepaald onderwerp.

Dat komt door mijn boeken en de opiniestukken die ik over van alles en nog wat schrijf, meestal op de site joop.nl. Meestal volgt een voorgesprek en ik geef dan mijn mening: die is zelden zwart-wit en ik belicht verschillende kanten van het onderwerp. Dan word je na een paar uur afgezegd of verder niet meer teruggebeld want de omroepen – NPO en commerciëlen – houden van radicale eenduidige opvattingen die ze dan tegenover elkaar kunnen zetten. Dan spettert het.

Er zouden, mailde de redactrice van Op1, vijf kiezers op de eerste rij zitten die dan een scherpe vraag mochten stellen aan twee lijsttrekkers, Joost Eerdmans van Ja21 en Laurens Dassen van Volt. Nu had ik ooit een stukje geschreven waarin ik stelde dat een vlees- en vliegtaks vlees op tafel en vliegvakanties tot een privilege maakten van de rijken terwijl de gewone mensen uit geldgebrek milieubewust moesten leven.

Wilde ik daar een vraag over stellen? Dat wilde ik wel. Ik mailde een vraag voor Laurens Dassen. Een vlieg- en vleestaks maakt vliegen en vlees een privilege voor de rijken. Het volgende is ook niet ideaal maar wel beter: elke Nederlanders krijgt elk jaar dezelfde hoeveelheid airmiles toegewezen. Die moet je inleveren als je vliegtickets koopt naar rato van het aantal te vliegen mijlen. Wie airmiles overhoudt mag ze op een beurs verkopen en wel aan mensen die boven hun jaarlijkse quotum extra airmiles nodig hebben. Zo wordt niet vliegen beloond. Met vlees doe je iets dergelijks. Kassa voor vegetariërs. Ik bedacht mij daarbij dat presentator Jort Kelder principieel geen vlees eet.

Wat een prachtige vraag. Ik moest er maandag uiterlijk om kwart voor tien 's avonds zijn. Maar die maandag volgde de afzegging. Mijn vraag had context nodig en ze hadden minder zendtijd dan verwacht. Ik had het kunnen verwachten. Zo gaat het immers altijd. Tijdens de uitzending van Op1 was er inderdaad heel weinig tijd voor de vraagstelelrs op de eerste rij. Dat kwam onder meer door het optreden van professor Erik Scherder met zijn witte baard, die opstond en zich het woord niet meer liet ontnemen. Ik was zeker voor niks gekomen als ze me niet hadden afgezegd.

Jammer, want het is een aardig idee. Als je iedereen in Nederland hetzelfde maximaal aantal airmiles toewijst en aankooprechten voor een maximaal gewicht aan vlees, heb je automatisch het aantal vliegbewegingen en de hoeveelheid vlees die het hele land consumeert, teruggebracht. Het is aan de politiek om de grootte van de rantsoenen vast te stellen. Het zijn de mensen die weinig of niet vliegen, weinig of geen vlees eten, die profiteren van de zo geschapen schaarste, niet bedrijven of handelaren. Je kijkt op je speciale ap om te zien voor hoeveel je je airmiles kunt verkopen. Je kunt zelfs besluiten om ze een paar jaar lang op te sparen en dan, als de koers hoog is, voor veel geld over te doen aan iemand die zo nodig extra moet vliegen.

Goed idee. Kwam jammer genoeg niet op tafel. Nou ja, wél. Hier en anders was ik nooit op het idee gekomen er op Schiedam24 over te schrijven.