Categorieën

Service

Europese gezondheidsdienst zet Nederland op rood

Europese gezondheidsdienst zet Nederland op rood
Nieuws

Europese gezondheidsdienst zet Nederland op rood

  • Redactie
  • 15-07-2021
  • Nieuws
Europese gezondheidsdienst zet Nederland op rood

SCHIEDAM - Nederland is 'op rood' gezet op de Europese kaart met Coronarisico's. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC stelt dat het grote aantal nieuwe Coronabesmettingen daar de reden voor is. Deze stap heeft hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor vakantiegangers.

De provincie Groningen wordt als donkerrood aangemerkt. 

Het is aan de verschillende Europese landen zelf om de signalering van het ECDC om te werken naar nationale regels. Maar het ligt in de verwachting dat zij strengere voorwaarden gaan stellen aan Nederlanders die de landen willen binnenreizen. Te denken valt aan een quarantaineplicht of ook een inreisverbod.

Drie weken geleden was Nederland juist af van 'code rood' op de kaart. Friesland en Groningen kleurden toen groen, de rest van het land werd geel. Het ECDC werkt deze wekelijks bij.

Op de kaart die tot vanochtend nog geldig was waren Limburg, Flevoland, Friesland en Drenthe groen, de rest van het land geel.

De gezondheidsorganisatie kijkt wekelijks naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, of als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen wordt een land op rood gezet.

Een land wordt op donkerrood gezet als er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

In Europa staan ook Portugal, Spanje, Luxemburg en Cyprus op (diep)rood. Dat geldt ook voor delen van Griekenland en Denemarken. Een Griekse overheidsvertegenwoordiger liet al weten dat zijn land geen extra inreiseisen aan Nederlanders gaat stellen. Heel Ierland en Kroatië en delen van Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Griekenland staan op geel.
 
Ook Spanje liet al weten dat voor Nederlanders dezelfde regels blijven gelden als voor andere risicogebieden, namelijk het overhandigen van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs. De Nederlandse overheid raads overigens reizen naar Spanje af: voor het Spaanse vasteland gold al kleurcode oranje, vanaf vrijdag geldt ook voor zowel de Canarische Eilanden als de Balearen een negatief reisadvies.