Categorieën

Service

Expositie over maatschappelijke betekenis Liduina

Expositie over maatschappelijke betekenis Liduina
Uit

Expositie over maatschappelijke betekenis Liduina

  • Redactie
  • 25-10-2015
  • Uit
Expositie over maatschappelijke betekenis Liduina

SCHIEDAM - Het leven van Liduina en haar maatschappelijke belang staan centraal tijdens de tentoonstelling die het Stedelijk Museum, het Jenevermuseum en het stadsarchief organiseren. "Liduina, van schaatster tot stadsheilige' zal vanaf 21 november te zien zijn in het Jenevermuseum.

De expositie krijgt vooral een historische invalshoek. Liduina was een gewoon meisje dat door haar bijzondere ervaring en levenshouding uitgroeide tot icoon en stadsheilige. Hoe ging het er in haar tijd in Schiedam aan toe? Hoe beïnvloedde zij het plaatselijke religieuze en sociale leven in de eeuwen daarop? Hoe zag haar leven eruit tijdens de roerige tijd waarin zij leefde? Welke functie vervult zij nu nog?

Een bijzonder voorwerp dat te zien zal zijn is het boek over het leven van Liduina door Johannes Brugman. Het wordt bewaard in het gemeentearchief. Het boek is ruim vijfhonderd jaar oud en wordt een incunabel genoemd - gedrukt met losse letters en verder ook mooi geïllustreerd.

Ook zal er beelmateriaal te zien zijn over het mysteriespel over haar leven, dat in 1933 werd uitgevoerd door maar liefst zevenduizend spelers, meisjes en vrouwen. Verder zijn er schilderijen, reliëfs, boeken, beelden en ander documentatiemateriaal te zien, afkomstig van de betrokken musea en het archief en andere organisaties. Bijzonder voor de kinderen is de verkiezing van de 'mooiste Liduina'. De tentoonstelling wordt ook voor jonge mensen geschikt gemaakt.