Categorieën

Service

Fatale ripdeal: fors lagere straffen voor daders schietpartij

Fatale ripdeal: fors lagere straffen voor daders schietpartij
Nieuws

Fatale ripdeal: fors lagere straffen voor daders schietpartij

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 01-10-2021
  • Nieuws
Fatale ripdeal: fors lagere straffen voor daders schietpartij

SCHIEDAM– Drie daders van een dodelijke ripdeal in de Boomgaardstraat in Schiedam-Centrum zijn vandaag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraffen van drie, zes en zes jaar. Bij de schietpartij in een woning kwam een 26-jarige man uit Rijswijk eind 2019 door kogels in zijn hoofd en romp om het leven.

Schutter Clifferdson Z. (33) en zijn medepleger Shurendel M. kregen ieder zes jaar celstraf. Z. vuurde de vijf fatale schoten af, terwijl M. hem had geholpen het slachtoffer en een vriend te overvallen. Volgens de rechters was van moord geen sprake, wel van doodslag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had drie weken geleden voor de doodslag nog vijftien jaar gevangenisstraf tegen beide mannen geëist. Mede doordat het slachtoffer zelf eerst op Z. schoot met een vuurwapen, vielen de straffen aanzienlijk lager uit. Van noodweer uit zelfverdediging was volgens de rechters echter geen sprake. “Verdachte had er op bedacht moeten zijn dat E. (het slachtoffer, red.) zich niet zomaar zou laten beroven en dat het handelen van beide verdachten een gewelddadige reactie bij hem zou uitlokken”, stelden ze.

Tegen de derde verdachte, de 24-jarige Eman el K., was ook vijftien jaar geëist. Volgens het OM waren alle drie ‘even schuldig’ aan de uit de hand gelopen ripdeal. Hoewel de rechtbank meende dat El K. wist van het ‘vooropgezette plan’ om dealers te beroven en ‘een bijdrage van voldoende gewicht’ leverde, vond ze medeplegen van doodslag niet bewezen. De vrouw werd veroordeeld voor medeplegen van diefstal met geweld, de dood ten gevolge hebbend. De rechters gaven haar drie jaar cel.

Het misdrijf vond plaats op 28 december 2019. Eman el K. (24), een Spaanse die op bezoek was in Nederland, zette een drugsdeal op met drie handelaren in verdovende middelen uit de regio Den Haag. Die zouden een kilo heroïne afleveren in Schiedam.

Een dag voor de fatale schietpartij reden E. en een vriend al naar de Boomgaardstraat om een proefmonster van de heroïne af te leveren, waarna het tot een overeenkomst kwam. Op 28 december werd het Haagse duo door een derde man weer naar Schiedam gereden. Hij zette de twee af voor de woning en bleef zelf wachten in de geparkeerde auto.

Nog geen vijf minuten later kwam de vriend van E. in paniek uit de woning gerend en dook in de wagen, waarna de chauffeur met hoge snelheid vluchtte. Aan de achterkant van het huis namen drie anderen, onder wie El K. ook de benen. E. bleef als enige achter in de woning; hij was dood.

Uit onderzoek van de politie bleek dat de drugsdeal was opgezet door El K., samen met medeverdachte Clifferdson Z. (33) en de eigenaar van de bewuste woning, de 42-jarige Shurendel M. Daarbij had het trio volgens het Openbaar Ministerie maar één doel voor ogen: gewapend de kilo heroïne rippen van de handelaars.

Nadat de Hagenezen bij de voordeur waren binnengelaten door El K. doken M. en Z. plots vanuit de slaapkamer op in de huiskamer. "Z. pakte een pistool uit zijn broeksband en M. had een hamer in zijn hand", vertelde El K. tijdens de rechtszaak van drie weken geleden. "Ze zeiden de mannen dat ze moesten gaan liggen, waarna die gehoorzaamden."

Volgens de vrouwelijke verdachte ging het fout toen E. zijn eigen wapen greep en op Z. schoot. Die loste meerdere dodelijke schoten op het slachtoffer. Zelf beweerde Z. dat hij en M. tijdens de deal hadden gewacht aan de achterkant en dat El K. in paniek op hen af was gerend. Toen de mannen naar binnen gingen, zou Z. het slachtoffer hebben aangetroffen met een pistool in zijn hand. “Ik schrok en toen bang: bam, schieten. Er was gewoon paniek’’, beweerde Z. bij de rechters.

Die geloofden het verhaal van zelfverdediging dus niet en gingen voornamelijk af op de verklaring van El K. van de gebeurtenissen. De rechters veroordeelden alle drie de daders. “De rechtbank houdt echter wel rekening met het feit dat het slachtoffer bewust zelf ook een vuurwapen had meegenomen en daarmee ook op de verdachte heeft geschoten”, legden ze de lagere straf dan de eis voor Z. en M. mede uit.

Verder woog voor de rechters mee dat Z. door de verwonding arbeidsongeschikt was geraakt en dat hij en de andere daders al een jaar en negen maanden in voorarrest zaten, waardoor de ‘redelijke termijn’ was overschreden.

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

PS. De naam van het slachtoffer is na eerste plaatsing op verzoek van de nabestaanden uit het artikel verwijderd.

Zie ook dit artikel en dit artikel.