Extraatje voor wie goed leert, maar in het Nederlands niet zo thuis is
- Redactie
- 14-09-2023
- Onderwijs

SCHIEDAM - Kinderen die goed kunnen leren, maar vanwege een mindere beheersing van de Nederlandse taal onder hun niveau presteren, een steuntje in de rug geven. Dat is het idee van de Brede School Academie (BSA). Sinds kort kent Schiedam een tweede BSA.
Daar, in IKC Blink in Nieuwland, was het vandaag feest. Sinds drie weken krijgt een twintigtal leerlingen extra onderwijs, met name gericht op het Nederlands. Leerlingen van de groepen zes, zeven en acht komen na hun ‘werkdag’ op hun eigen school in de buurt, op dinsdag en donderdag naar de BSA om zich daar van drie tot vijf verder te bekwamen in taal.
Dat doen zij samen met Annemarie Damshuiser, projectcoördinator van de BSA en leerkracht. Ze tekent ook voor de inhoud van het onderwijs. Een vast onderdeel is het lezen van ‘de krant’, het daarover aan elkaar vertellen en vervolgens in de groep daar nog een gesprek over hebben. Ondertussen worden honderden woorden geleerd. “Vandaag hebben we ‘het stokje overnemen’ geleerd, en ook ‘pensioen krijgen’”, vertelt Damshuiser. Dat gaat aan de hand van een echte ‘BSA-woordenlijst’, met honderden woorden die niet zo gauw in de ‘gewone’ lessen aan de orde zullen komen, maar toch ‘onmisbaar zijn voor kennis van de wereld, om te weten wat er gebeurt in Nederland en elders’. Onder het motto: “Onderzoek wat je nog niet weet.”
Vandaag kwam de wethouder langs, en journalisten en moeders en vaders, en was het feest, met het afsteken van een klein confettikanon door iedere leerling.
Wethouder Dogukan Ergin vertelde hoe belangrijk taal is. “Ik leerde de taal door een kip na te doen als ik in de winkel kip wilde. Taal is belangrijk om een leuk gesprek te hebben. Jullie zijn allemaal meertalig opgevoed en dat is een verrijking. Zo kan je over meerdere gevoelens in meerdere talen praten.” Ergin, die door Peter Jonkers, directeur van Primo, geïntroduceerd was met ‘zie wat je kan worden als je goed Nederlands spreekt, ‘en dan gaat hij ook nog naar de Tweede Kamer’, vroeg de leerlingen ‘extra hard’ hun best te doen voor het Nederlands. “Wat je talent ook is, je moet in jezelf geloven.” Grenzen zijn slechts de grenzen die je jezelf stelt, aldus de wethouder.
Schiedam-Oost kent sinds 2018 een Brede School Academie, in het pand Singel 24. Er was behoefte aan meer, zo onderkenden de scholen, de schoolbesturen van Primo en Siko, en de gemeente Schiedam. Gezamenlijk werd de grofweg honderdduizend euro per jaar die nodig is voor een Brede School Academie (BSA) gevonden, met dank met name aan de gemeente Schiedam.
BSA’s zijn iets tamelijk nieuws. Damshuiser weet van vier andere steden waarin BSA’s zijn: Zaandam, Tilburg, Dordrecht en Tiel. “In Rotterdam zijn ze ook bezig, maar het geld ligt niet voor het oprapen.” Sowieso vindt ze honderdduizend euro veel geld. “En weet je wat het meeste kost?” Ja, het salaris van de onderwijzers natuurlijk.
In oost zijn dat er twee, in Nieuwland vooralsnog één. Damshuiser zou graag de kinderen van de verschillende groepen apart in de klas hebben, zoals in oost ook al gebeurt, maar daarvoor is de groep nog te klein. “Daarvoor hebben we 45 kinderen nodig.” Zij gaat er vanuit dat het in maart volgend jaar zo ver is dat er een tweede groep kan worden opgestart. “Zo ging dat in oost ook.” Animo lijkt er ook vandaag genoeg, maar de initiatiefnemers achter de BSA zijn kritisch: niet ieder kind komt in aanmerking. En het is niet op verzoek van het kind of de ouders, maar op voordracht van de leerkrachten dat een kind voor aanbevolen naar de Brede School Academie te gaan. Dus dat het makkelijk is voor werkende ouders, is geen goede reden. Kinderen die niet zo goed zijn in rekenen? Die horen ook niet op de BSA thuis. Over het algemeen zijn het leergierig, nieuwsgierige kinderen in haar klas, weet Damshuiser. “Vind je het gek dat ik gesolliciteerd heb?” De Delftse werkte eerder in Zoetermeer, gewoon voor klas. “Maar dit is zo geweldig: gemotiveerde leerlingen, dankbare ouders.”
Eerst maar eens alle scholen in Schiedam aan boord krijgen. Nu ja, in ieder geval die in de buurt.IKC Blink ligt lekker centraal, tussen BHG-laan en Nolenslaan. Adjunct-directeur Ingeborg Pleijsier vertelt dat haar school het lokaal met plezier beschikbaar stelde - 'we zitten ruim in ons jasje' - en dat het zich ook terugbetaald, nu al. "Mensen zien toch dat er andere kinderen hier naar binnen lopen en vragen zich af wat er gaande is. Zo krijg je weer roering."
Nu komen er kinderen, op de twee BSA’s, van tien scholen. En sommige scholen, daar hebben de kinderen gewoon minder behoefte aan de BSA, aldus Damshuiser. “De Violier of de Vlinder, dat is niet onze eerste doelgroep.” Daar zitten gewoon minder kinderen van buitenlandse ouders. “In eerste instantie hadden we in oost ook vooral Turkse en Marokkaanse kinderen. Maar nu komen daar Hongaren en Bulgaren en Macedoniërs en natuurlijk ook Oekraïense kinderen bij. Veel kinderen van de Wereldschool komen elkaar hier weer tegen. En er ontstaan echte vriendschappen.” In oost hebben in de afgelopen vijf jaar negentig leerlingen de Brede School Academie doorlopen.
Zie ook dit artikel over de BSA in oost.