Categorieën

Service

Fietspad door losloopgebied is gewoon gevaarlijk

Fietspad door losloopgebied is gewoon gevaarlijk
Nieuws

Fietspad door losloopgebied is gewoon gevaarlijk

  • Han van der Horst
  • 29-08-2021
  • Nieuws
Fietspad door losloopgebied is gewoon gevaarlijk

Dat pad moet er gewoon niet komen, volgens Han van der Horst; foto stock


COLUMN - De gemeente Schiedam heeft weer een briljant idee.

Ze wil in het Amaliapark een geasfalteerd fietspad aanleggen dwars door het losloopgebied voor honden aldaar. Het is bedoeld als een soort verlenging van de route uit Midden-Delfland. Die loopt nu ineens dood op de bebouwing van Schiedam-Noord. Daarvan raken wielrijders in dubio. Ze gaan dan over allerlei paadjes tussen de woningen door rijden. Veel veiliger is het, aldus de gemeente, als fietsers lekker door kunnen karren over het nieuwe pad.

Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Er wordt voor de buurt nog een inspraakavond verzorgd. Dan mag iedereen zijn mening naar voren brengen. Het zal daar ongetwijfeld een verhitte toestand worden want het verzet is zich al aan het organiseren. Vooral hondenbezitters vinden een fietspad door hun losloopgebied een slecht idee. Ze hebben daar tal van argumenten voor maar het belangrijkste noemen zij niet: dat fietspad maakt de boel niet veiliger maar een stuk gevaarlijker. Dat leidt gegarandeerd tot slachtoffers.

Dankzij de opmars van de elektromotor kunnen fietsen tegenwoordig behoorlijke snelheden ontwikkelen. De berijders genieten daarvan. Zelfs in de aderen van bejaarden wordt het coureursbloed wakker. Ze flitsen over het gladde wegoppervlak of ze meerijden in een wielerwedstrijd. En dat allemaal geluidloos. Je hoort deze nieuwe soort wegpiraten niet aankomen. Heel veel lezers van dit stukje weten dat uit eigen ervaring: ze zijn nog net aan een botsing met zo’n fietsende snelheidsmaniak ontsnapt.

Wij gaan elektrische fietsen zoveel mogelijk uit de weg. Met loslopende honden ligt dat anders. Die zien er jachtbuit in. Die gaan er achteraan. Allicht verliest dan de berijder de macht over het stuur. Mens en dieren kunnen ernstig gewond raken. Dat fietspad door het losloopgebied gaat mensenlevens kosten. En niet alleen vanwege de honden. Omdat de weg door Midden-Delfland en het nieuw geprojecteerde pad rechtstreeks op elkaar aansluiten, is er voor weggebruikers geen enkele aanleiding de snelheid te matigen. Ze kunnen immers zo doorrijden. Er is geen enkele bocht, geen enkel obstakel.

De conclusie is duidelijk: dat pad moet er gewoon niet komen. Daar heb je geen inspraakvergadering voor nodig. Beter ten halve gekeerd dan ten hele dood geredeneerd.