Categorieën

Service

Filmfestival Roffa Mon Amour strijkt neer in museum

Filmfestival Roffa Mon Amour strijkt neer in museum
Uit

Filmfestival Roffa Mon Amour strijkt neer in museum

  • Advertorial
  • 28-02-2024
  • Uit
Filmfestival Roffa Mon Amour strijkt neer in museum

De avond staat in het teken van het afrofuturisme; foto: Stedelijk Museum Schiedam

SCHIEDAM - Filmlovers opgelet: op vrijdagavond 22 maart strijkt filmfestival Roffa Mon Amour neer in Stedelijk Museum Schiedam. Heb je altijd al een film op groot scherm in een museum willen kijken dan is dit je kans!

De avond staat in het teken van het afrofuturisme, een culturele stroming die is ontstaan vanuit de Afrikaanse diaspora. Je bezoekt de tentoonstelling AiRich. Afrofuturistic Visions en in de kapel van het museum is de afrofuturistische cyberpunkmusical Neptune Frost te zien. De film was in 2022 een grote hit tijdens filmfestival Roffa Mon Amour. Tussen het tentoonstellingsbezoek en de start van de film, praat het museum onder meer met kunstenaar AiRich over hoe zij zich tot deze culturele stroming verhoudt en hoe dit is terug te zien in haar werk. Tickets kosten €12,50 per stuk.

AiRich werkt vanuit het afrofuturisme, een culturele stroming die is ontstaan vanuit de Afrikaanse diaspora. In haar portretseries combineert ze elementen van sciencefiction en geschiedenis met fotografie, collage en bodypaint. Geïnspireerd door popcultuur, mode, muziek en mythologie creëert AiRich een hoopvol en krachtig toekomstbeeld. AiRich (spreek uit: I-Rich) is nu tien jaar beeldend kunstenaar. Ze maakt portretten van fictieve mythische wezens die van een andere planeet lijken te komen. AiRich staat ook vaak zelf model in het kleurrijke en excentrieke werk dat past binnen de stroming Afrofuturisme. Aan de hand van Zwarte mythologie en sciencefiction schetst ze een gedroomde, toekomstige wereld. AiRich’ werk legt de nadruk op kracht, heling en het vieren van haar Afrikaanse wortels. 

Neptune Frost deconstrueert en ontwricht het binaire systeem en de machtssystemen die aanwezig zijn in de hedendaagse samenleving. Hoe? Door het internet te hacken en tegen de wereld te schreeuwen dat er iets moet veranderen. De afrofuturistische musical neemt je mee naar een utopische wereld vol elektronische beats en visuele extase. De rode en blauwe neonlichten strelen de zwarte huid van het hackerscollectief en accentueren hun atypische kleding gemaakt van technologisch afval, zoals een getextureerde toetsenbordmantel.

De cyberpunkmusical werd mogelijk gemaakt dankzij een succesvolle Kickstarter-campagne waarmee muzikant en filmregisseur Saul Williams de thema’s uit zijn rapalbum MartyrLoserKing (te vinden op Spotify) kon omvormen tot een multimediaal project. De meeste acteurs die in Neptune Frost spelen zijn vluchtelingen uit Burundi, dit geeft een sterke en levendige energie aan de film.

Roffa Mon Amour is een jaarlijks terugkerend openluchtfilmfestival in Rotterdam. Gedurende twaalf dagen in augustus viert het festival filmtalent van over de hele wereld, waarbij ’s avonds films worden gepresenteerd op een speelse locatie. Roffa Mon Amour ontroert je met een selectie kleurrijke, gedurfde films van nieuwe en bekende filmmakers, live bioscoopconcerten, introducties en Q&A’s. Op een wel heel bijzondere festivallocatie reis je van Tunis naar Hong Kong en weer terug van New York naar Rotterdam.

Naast het jaarlijkse filmfestival presenteert Roffa Mon Amour het hele jaar door verschillende andere filmevenementen en samenwerkingen. Met als doel een inspirerende en onvoorspelbare filmwereld te openen voor een nieuwsgierig publiek. Ontdek films die shockeren of pijn doen, die je verliefd maken of je naar een andere wereld vervoeren, allemaal vanaf goed geselecteerde locaties.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →