Categorieën

Service

Flinke boete voor vier gebakjes

Flinke boete voor vier gebakjes
Nieuws

Flinke boete voor vier gebakjes

  • Redactie
  • 15-05-2020
  • Nieuws
Flinke boete voor vier gebakjes

SCHIEDAM - De Schiedamse goudsmeden Lou van Rossum en Taco Nijmans haalden gisteren het NOS Journaal. Zij kregen een bekeuring omdat ze 'samenschoolden' in de tuin van de Grote of St.-Janskerk, tegenover hun Tafel van Goud.

Zij werden in April verrast door Taco's ouders; met vier gebakjes stonden ze voor de deur. Die werden opgepeuzeld in het groen, op een bankje in de kerktuin. Naar hun idee hielden ze daarbij voldoende afstand. De handhavers dachten daar anders over: zij slingerden het gezelschap op de bon voor het niet-naleven van de noodverordening. Naar de twee later begrepen niet omdat ze geen anderhalve meter afstand hielden, maar vanwege samenscholing.

Zij hoorden bij de 521 mensen die in Schiedam tot en met 10 mei werden verbaliseerd door de mensen van de Lichtblauwe Brigade, in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus. Ook de politie bekeurde nog eens 71 keer, zo maakte burgemeester Cor Lamers eergisteren bekend.

Vakbond BOA ACP, die de 'bijzondere opsporingsambtenaren' vertegenwoordigt, riep in het journaalitem op tot duidelijker regels die landelijk gelden. Nu verschillen die per veiligheidsregio en ook per gemeente. De huidige situatie leidt volgens de boa's tot disucssie en onduidelijkheid: wat is een groep, een samenkomst, een huishouden, denk aan studenten, zo betoogde een advocaat op het journaal. De handhaver gaf aan dat het gedrag van de twee, de vier, in Den Haag wel door de beugel kon.

Nijmans en Van Rossum hebben zich neergelegd bij de bekeuring van vierhonderd euro per persoon, zo bleek uit het NOS-iteam. Al zit het vooral de ouders dwars dat zij door het aanbieden van een gebakje hun kind een strafblad hebben bezorgd.

Het journaalitem is hier  te zien.


PS. Han van der Horst schreef eerder over de ervaringen van Van Rossum en Nijmans met de Lichtblauwe Brigade en laat vandaag weten dat hij nog immer geen antwoord heeft op de open brief die hij naar aanleiding van het voorval schreef. Zie hier.


PS2. Lou van Rossum reageerde op dit artikel met de nuancering dat zij en Taco Nijman zich niet bij de boete neerleggen. "We gaan in bezwaar tegen de boete zodra deze arriveert. Maar als de overtreding bewezen wordt, accepteren we dat daar een geldboete bijhoort. Het strafblad echter accepteren we zeker niet." De tekst van het artikel is rond deze opmerking iets aangepast na eerste plaatsing.