Categorieën

Service

Forse groei aantal autobranden

Forse groei aantal autobranden
112

Forse groei aantal autobranden

  • Redactie
  • 04-01-2021
  • 112
Forse groei aantal autobranden

Autobrand op de hoek Rembrandtlaan / Graaf Florisstraat, bijna een jaar geleden; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - 35 Keer woedde er afgelopen jaar in Schiedam een autobrand. Dat heeft de website Alarmeringen op een rijtje gezet.

Die 35 uitgebrande auto's betekenden een flinke stijging met het aantal voertuigen dat eerder in Schiedam vlam vatte: in 2019 ging het nog om twintig auto's.

In heel Nederland was het afgelopen jaar bijna 5582 keer goed mis omdat er een auto in de fik ging. Dat is zes procent meer dan in 2019. In Zuid-Holland is de groei sterker, dertien procent, naar 1063 autobranden afgelopen jaar.

Alarmeringen baseert zich voor zijn cijfers op cijfers van de alarmcentrales van de politie. "Branden als gevolg van ongevallen, autobranden op snelwegen, loze meldingen en herhaalde oproepen zijn in deze dataset zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. Om goed te kunnen vergelijken is bovendien maximaal 1 melding per dag per straat meegeteld/"

Elders in het land pakken de cijfers wisselend uit. Gemeenten als Wageningen en Urk gingen van één naar repectevelijk zeventien en veertien branden, met procentueel dus enorme groeicijfers. Brielle ging van drie naar negen branden. Schiedam heeft Vlaardingen ingehaald: daar waren in 2019 nog 24 autobranden, afgelopen jaar 26.