Categorieën

Service

Geduld hebben de laagstbetaalden genoeg, maar tijd niet

Geduld hebben de laagstbetaalden genoeg, maar tijd niet
Wonen

Geduld hebben de laagstbetaalden genoeg, maar tijd niet

  • Han van der Horst
  • 17-04-2022
  • Wonen
Geduld hebben de laagstbetaalden genoeg, maar tijd niet

Foto: Stroomopwaarts


COLUMN - Schiedammers met een kleine portemonnee zijn de voornaamste slachtoffers van de hollende inflatie, die vooral tot uitdrukking komt in de snel stijgende prijzen van gas en licht. Het kabinet verhindert nu de gemeente een speciale groep onder hen een klein extra steuntje in de rug te geven. Dat zijn AOW-ers en volledig arbeidsongeschikten met een klein spaarpotje. De zogenaamde vermogensnorm moet op wens van de Tweede Kamer met € 2000,- omhoog. Daardoor komen meer Schiedammers toch in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, ondanks die paar centjes op de bank. Het is maar een kleine groep die hiervan profiteert. Het gaat niet om veel geld maar alle beetjes helpen in deze kwade tijden van oorlog en geruchten van oorlog.

De regering blijkt echter te lamlendig om een paar regels zo te veranderen dat het mogelijk wordt deze belastingen daadwerkelijk kwijt te schelden. Men gaat met grote bedachtzaamheid te werk. Het duurt allemaal zeker nog een jaar voor Schiedam de rechthebbenden mág ontzien.

Dit is schandalig en beneden alle peil. Onder leiding van premier Rutte gaat het kabinet glimlachend voorbij aan de acute problemen waarmee steeds meer mensen aan de onderkant van het loongebouw worden geconfronteerd. Begin maart nog zei de premier dat de mensen met een kleinere portemonnee geduld moeten hebben.

Mooiweerzeiler Rutte schijnt niet te beseffen, dat de laagstbetaalden al jaren en jaren geduld hebben. Aan geduld ontbreekt het hen niet. Wel aan tijd. Als de aanmaningen binnenstromen helpt het niet als je schuldeisers vertelt dat ze geduld moeten hebben. Dan zijn onmiddellijk maatregelen nodig. Het probleem is niet geduld. Het probleem is tijd.

Ondertussen mag van de Schiedamse politici worden verwacht dat zij gezien de huidige omstandigheden binnen twee weken een college vormen. Anders doet hún lamlendigheid niet voor die van het kabinet onder.

Tip: luister naar Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.