Categorieën

Service

Geen grap: statiegeld op blik per 1 april

Geen grap: statiegeld op blik per 1 april
Winkelen

Geen grap: statiegeld op blik per 1 april

  • Redactie
  • 25-03-2023
  • Winkelen
Geen grap: statiegeld op blik per 1 april

SCHIEDAM - Het moet een verschil gaan maken op de Schiedamse straten en in het lokale groen: het statiegeld op blikjes. Per 1 april is het realiteit. Eindelijk.

Jarenlang is er over gesproken, maar de drankenindustrie lag naar verluidt dwars: statiegeld. Nadat in juli 2021 de kleine plastic flesjes pandplichtig werden - en herinner je hoe goed dat heeft geholpen: de gedumpte plastic flesjes zijn goeddeels uit het straatbeeld verdwenen - is het nu de beurt aan blikjes (en het lijkt wel alsof die de rol van ergerniswekkers hebben overgenomen: het aantal blikjes van energiedrankjes is op de Schiedamse straten niet te tellen.

Nu goed: dat gaat veranderen. Hopelijk. Jarenlang is erover gesproken, met veel uitstel en afstel. 1 januari dit jaar werd niet gehaald, maar nu komt er per 1 april de plicht vijftien cent statiegeld te vragen voor blikjes met frisdrank, water, melk of bier. Nog niet op blikjes die afgelopen tijd zijn gevuld - en sommigen maken er een handeltje van om nog veel statiegeldvrij drankblik te kopen. Norm wordt dat er een herkenbaar logo 'dit is statiegeld' op de blikjes staat. 

Dat moet een eind maken aan de naar schatting honderdvijftig miljoen blikjes die ieder jaar als zwerfafval eindigt op straat - en bedenk ook eens wat er allemaal in de mooie havens van de stad waait. Van de 2,5 miljard blikjes die we met elkaar in het land ieder jaar nuttigen. Misschien moeten we daar sowieso ook eens naar kijken... Het is in ieder geval de ambitie van de overheid dat komend jaar al negentig procent van alle blikjes wordt gerecycled via de inname-automaten van het grootwinkelbedrijf.

Zie ook dit artikel.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Irado Nederland (@iradonl)

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →