Categorieën

Service

Geen grote drukte verwacht op Koningsdag; gemeente blijft handhaven

Geen grote drukte verwacht op Koningsdag; gemeente blijft handhaven
Nieuws

Geen grote drukte verwacht op Koningsdag; gemeente blijft handhaven

  • Redactie
  • 27-04-2021
  • Nieuws
Geen grote drukte verwacht op Koningsdag; gemeente blijft handhaven

SCHIEDAM – De gemeente Schiedam rekent vandaag niet op grote groepen mensen in de stad.

“Omdat het een vrije dag is en het weer er goed uitziet, kan het wel drukker worden in bijvoorbeeld de parken”, aldus een woordvoerder van burgemeester Cor Lamers. “We adviseren mensen daarom nog steeds om drukke plekken te mijden.”

Vandaag zijn de maatregelen die verspreiding van het Coronavirus in toom moeten houden nog onverkort van kracht, zo benadrukt de woordvoerder. “Op Koningsdag gelden nog geen versoepelingen en de terrassen zijn nog niet open. Er vinden ook geen Koningsdagactiviteiten plaats, alleen kleinschalige activiteiten gericht op kinderen zijn mogelijk."

Het feit dat vanavond en vannacht voor het laatst de avondklok geldt, maakt voor de burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde, geen verschil. “Zolang de maatregelen gelden, worden ze ook gehandhaafd.” De afgelopen dagen lijkt het er op dat steeds meer mensen zich niet aan de avondklok houden: na tienen ‘s avonds vielen de afgelopen dagen ook groepjes mensen op straat te zien. De gemeente zegt zich bij monde van de woordvoerder niet van die ontwikkeling bewust te zijn. “Graag zien we dat dit soort signalen ook daadwerkelijk bij de politie of Toezicht & Handhaving gemeld worden, dan kunnen we er tegen optreden.” In de nachtelijke uren is de politie belast met de handhaving.

Morgen verandert er het nodige. Behalve het vervallen van de avondklok kan de horeca vanaf twaalf uur de terrassen openen. “De horeca heeft zich goed voorbereid op het opengaan van de terrassen”, zo ziet de gemeente. “De meeste aanvragen van ondernemers voor een verruimd terras zijn gehonoreerd.” Daarbij is het aan de bedrijven zelf om toe te zien op het voldoen aan de Coronamaatregelen, aldus de woordvoerder. “De vorige keer is dat goed verlopen. De rol van de gemeente is vooral coachend naar de ondernemers toe. Uiteraard zal Toezicht & Handhaving bij excessen optreden, maar we rekenen erop dat dat niet nodig is.”