Categorieën

Service

Geen straf voor witwassen, wel voor bestelen ouderen

Geen straf voor witwassen, wel voor bestelen ouderen
Nieuws

Geen straf voor witwassen, wel voor bestelen ouderen

  • Cerberus/Maarten Bakker
  • 05-10-2022
  • Nieuws
Geen straf voor witwassen, wel voor bestelen ouderen

DEN HAAG - Een veertigjarige vrouw uit Schiedam is vrijgesproken van het bezit van een grote hoeveelheid gestolen goederen in haar woning. Wel krijgt ze twee maanden cel omdat zij en een vriendin gingen shoppen met een gestolen bankpas van een hoogbejaard echtpaar.  

Bij een politie-inval in haar woning vonden agenten 77 horloges en veel kinderkleding met de prijskaartjes er nog aan. Ook lagen er sieraden in haar woning, een juweliersloep en een zogenaamde ‘diamond selector’, waarmee de echtheid van edelmetalen kunnen worden vastgesteld. Verder had de vrouw 3600 euro ‘cash’ in huis liggen. Volgens de officier van justitie waren het geld en de goederen afkomstig uit criminaliteit, en had de verdachte zich schuldig gemaakt aan witwassen.

Ze reageerde twee weken geleden bij de Haagse rechtbank dat ze de horloges op rommelmarkten heeft gekocht. “Mijn zoontje verzamelt ze.” De kinderkleertjes waren een cadeau van haar familie, die haar ook het contante geld had gegeven. “In onze cultuur is het heel normaal om dat te geven in plaats van cadeautjes.”

De rechtbank in Den Haag accepteert die uitleg, en spreekt de vrouw vrij van het bezit van gestolen goederen in haar woning. Maar ze is volgens de rechters wel medeschuldig aan de plundering van een bankrekening van een bejaard echtpaar uit Den Haag. Ze zou met een veertigjarige vrouw uit Rotterdam zesduizend euro met de gestolen pinpas van de oudjes opgenomen hebben. Dat deed ze terwijl ze met deze vriendin aan het shoppen was.

Ook moeten de Schiedamse en haar Rotterdamse vriendin zesduizend euro terug betalen aan de dochter van het bejaarde echtpaar. De slachtoffers zelf overleden enkele maanden nadat hun bankpas uit hun woning was gestolen, vermoedelijk door twee personen die zich voordeden als KPN-medewerkers. Nadat de zesduizend euro van hun bankrekening was afgeschreven, raakten de oudjes zwaar van slag. “Mijn ouders gingen hun laatste maanden door een hel”, zei de dochter twee weken geleden tijdens de rechtszitting.

De Rotterdamse vrouw is veroordeeld tot 21 maanden cel, ook vanwege inbraken in verzorgingshuizen.

Zie ook dit artikel.