Categorieën

Service

Geen verkoopverbod voor vuurwerkwinkeliers

Geen verkoopverbod voor vuurwerkwinkeliers
Nieuws

Geen verkoopverbod voor vuurwerkwinkeliers

  • Redactie
  • 28-10-2022
  • Nieuws
Geen verkoopverbod voor vuurwerkwinkeliers

De uitspraak betekent dat de ondernemers in Schiedam dit jaar weer siervuurwerk mogen verkopen; foto: stock


SCHIEDAM - De vuurwerkbranche is in het gelijk gesteld in de rechtszaak waarbij de gemeente Schiedam de verkoopvergunningen van Schiedamse vuurwerkverkopers onterecht had ingetrokken.

In Schiedam diende vrijdag 21 oktober een verzoek om voorlopige voorziening bij de rechtbank. De rechter is van oordeel dat de verkoop op dit moment door moet gaan omdat de vuurwerkverkopers anders teveel worden benadeeld. Dit betekent dat de Schiedamse vuurwerkverkopers hun vergunningen terugkrijgen en weer als vanouds siervuurwerk mogen verkopen. De wet en de Nederlandse rechtstaat staan het niet toe een verkoopvergunning voor siervuurwerk in te trekken zonder daarbij het belang van de vuurwerkverkoper te betrekken. Het eindoordeel volgt volgend jaar vanwege de complexiteit van de zaak. 

De uitspraak betekent dat de ondernemers in Schiedam dit jaar weer siervuurwerk mogen verkopen. De voorzieningenrechter heeft besloten dat de belangen van de ondernemers zwaarder wegen dan het algemeen belang van de gemeente. De Vuurwerkbranche, verenigd in de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Vuurwerkcheck die samen de distributeurs en winkeliers vertegenwoordigen, zijn tevreden met uitspraak. Frans Köhler vertelt: “Dat er in een bepaalde gemeente een lokaal afsteekverbod geldt, betekent niet dat de ondernemers ineens geen siervuurwerk meer mogen verkopen. Wij gingen dan ook met vol vertrouwen deze rechtszaak in. We zijn blij dat het nu voor andere gemeentes duidelijk is dat een verkoopvergunning voor siervuurwerk niet zomaar mag worden ingetrokken. Daarnaast vinden we het fijn dat de rechter de belangen van vuurwerkwinkeliers inziet. We willen voorkomen dat er vuurwerktoerisme ontstaat in omliggende gemeentes waarbij er een oneerlijk speelveld wordt gecreëerd. Als branche kijken wij uit naar een veilig Oud & Nieuw met Nederlands siervuurwerk."