Categorieën

Service

Gemeente kondigt gunning warmtenet aan Eneco aan

Gemeente kondigt gunning warmtenet aan Eneco aan
Wonen

Gemeente kondigt gunning warmtenet aan Eneco aan

  • Kor Kegel
  • 07-08-2020
  • Wonen
Gemeente kondigt gunning warmtenet aan Eneco aan

In 2014 werd de Leiding over Noord aangelegd; foto: Eneco


SCHIEDAM – Om later niet teruggefloten te worden omdat er geen openbare aanbesteding is geweest, maakt het gemeentebestuur nu vrijwillig bekend een voorkeur te hebben voor Eneco bij de koppeling op het warmtenet om wijk Groenoord aardgasvrij te maken.

De gemeente hield twee jaar geleden een marktconsultatie. Er werd met meer bedrijven gesproken en alleen Eneco leek in staat om een passend aanbod te doen. Daarom besloot het college van burgemeester en wethouders om met Eneco verder te onderzoeken of er daadwerkelijk een woonlastenneutraal aanbod kan worden gedaan.

Intern beraad heeft echter tot de vraag geleid of Schiedam verplicht is tot openbare aanbesteding over te gaan. De wetgeving is volgens het college niet honderd procent eenduidig. Maar het college wil geen risico lopen en heeft daarom gekozen voor een ‘vrijwillige aankondiging’ van de mogelijke gunning aan Eneco.

Andere marktpartijen hebben tot donderdag 20 augustus de tijd om hier bezwaar tegen te maken. Het is immers onwenselijk als er bij het moment van besluitvorming – waarschijnlijk in december – nog onduidelijkheid bestaat over de mogelijke warmteleverancier, legt het college de gemeenteraad uit. Uiteraard zal de raad uiteindelijk akkoord moeten gaan met deze stap in de warmtetransitie van Groenoord.

Onderzocht wordt hoe een warmtenet de wijk Groenoord op een breed terrein kansen kan bieden voor een fijnere leefomgeving, werkgelegenheid en onderwijs. Het streven is tot een integrale wijkaanpak te komen.