Categorieën

Service

Gemeente niet, waterschap wel klant bij Gazprom

Gemeente niet, waterschap wel klant bij Gazprom
Nieuws

Gemeente niet, waterschap wel klant bij Gazprom

  • Redactie
  • 25-02-2022
  • Nieuws
Gemeente niet, waterschap wel klant bij Gazprom

Aanleg van de Nordstream-verbinding; foto: Alexey Kudenko


SCHIEDAM - Hoogheemraadschap Delfland is een van de waterschappen in Nederland die gas afneemt van het Russische bedrijf Gazprom. Sinds gisteren wordt er opgeroepen om te stoppen met het 'spekken van de Russische oorlogskas'.

Na de inval in Oekraïne wordt duidelijk hoezeer de internationale wereldorde landen met elkaar heeft verweven. Nederland is van belangrijke gasproducent tot netto koper van gas geworden; veel van dat ingekochte gas komt - via Duitsland - uit Rusland. Gazprom heeft het monopolie op verkoop van Russisch gas aan het buitenland.

Het bedrijf wordt 'strak gecontroleerd door Poetin en zijn bevriende oligarchen', aldus een oproep gisteren in de Volkskrant. Die was opgesteld en ondertekend door onder meer vertegenwoordigers van Urgenda, 2100, True Price en jongerenvertegenwoordigers van Nederland bij de Verenigde Naties.

"Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten naar de Russische staat: in totaal honderdtwintig gemeenten nemen gas af van Gazprom. Nu de spanningen in Oost-Europa door de Russische inval een toppunt bereiken en de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, is het tijd dat politieke partijen zich hiertegen verzetten: #StopGazprom, wissel van gasleverancier", aldus de oproep, dus nog geformuleerd voordat Russische troepen feitelijk het buurland binnenvielen.

Gazprom is volgens de opstellers doorgedrongen tot in de haarvaten van de Nederlandse energiemarkt. Aan particulieren wordt niet rechtstreeks verkocht. Wel zijn dus zo'n honderdtwintig gemeenten leveringscontracten aangegaan met Gazprom; zij werden getrokken door de lage tarieven die het Russische bedrijf rekende. Leveranciers van lokale bodem hadden het nakijken. 

Behalve onderdeel uitmaken van het Russische militair-industrieel complex is de werkwijze van Gazprom ook allesbehalve duurzaam. Kenners schatten de productie in Rusland dertig procent minder 'duurzaam' dan in Nederland.

"Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen roepen we daarom alle politieke partijen in deze honderdtwintig gemeenten op om de geldstroom naar Gazprom te stoppen en van gasleverancier te wisselen", aldus de opstellers, die hun oproep te vorm gaven van een petitie, te tekenen op I: www.stopgazprom.nl.

De website Follow the Money schreef al ruim een jaar geleden, in januari vorig jaar, over de afhankelijkheid van Nederland van Gazprom, en wist ook te achterhalen dat het honderdtwintig gemeenten waren die afnemers zijn van het Russische gas. Daarmee is het bedrijf ruimschoots marktleider. Daarnaast is ook een kleine helft van de Nederlandse waterschappen klant bij Gazprom. Daaronder ook Hoogheemraadschap Delfland. 

Een woordvoerder van de gemeente Schiedam laat weten dat onze gemeente zijn gas inkoopt bij Vattenfall. 

Zie het artikel van Follow the Money hier.