Categorieën

Service

Gemeente: onduidelijkheden ban op uitbetaling subsidie H. Hartkerk

Gemeente: onduidelijkheden ban op uitbetaling subsidie H. Hartkerk
Wonen

Gemeente: onduidelijkheden ban op uitbetaling subsidie H. Hartkerk

  • Redactie
  • 20-04-2024
  • Wonen
Gemeente: onduidelijkheden ban op uitbetaling subsidie H. Hartkerk

De Heilig Hartkerk in de Gorzen kan onderdak bieden aan 36 zorgappartementen


SCHIEDAM - Onduidelijkheden in de regeling Start-bouwimpuls staan een snelle uitbetaling van een subsidie voor de verbouwing van de Heilig Hartkerk in de weg.

Dat stelt de gemeente Schiedam in een reactie op de ergernis en zorgen van Jos Lamper over het achterwege blijven van die uitbetaling. Dat oponthoud brengt de voortgang van het project in gevaar, aldus ontwikkelaar Lamper. In de kerk bouwt hij met zakenpartner Elbert van den Brink, samen Joel Investments, 36 zorgappartementen, plus een dokters- en tandartsenpraktijk met andere gezondheidsvoorzieningen. Lamper trok vorige week op Schiedam24 aan de bel.

Tenminste, dat is al jaren het plan. Door de hogere rente en hogere kosten die aannemers vragen voor hun werk, kan het project niet langer financieel 'uit' zoals bedacht. Dat lot treft veel bouwprojecten in het land, reden waarom het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de subsidieregeling Start-bouwimpuls (Sbi) in het leven heeft geroepen.

Joel Investments vroeg samen met de gemeente Schiedam (zo was dat binnen Sbi voorgeschreven) vierhonderdduizend euro subsidie aan. Die werd verleend. Het geld staat ondertussen al enkele maanden bij de gemeente op de bankrekening, zo weet Lamper. Maar hij kreeg het geld voor de uitvoering van zijn plannen nog niet overgemaakt vanaf het Stadserf. 

"De gemeente ervaart dat deze regeling in de praktijk nog een aantal onduidelijkheden kent", zo laat een woordvoerder van de gemeente nu weten, juist omdat het om een volledig nieuwe regeling gaat. "Die houden voor de gemeente onder andere mogelijk een financieel risico in." Reden om beslagen ten ijs te willen komen en niet overhaast uit te betalen. "Ook andere gemeenten hebben om die reden de bijdrage van de Start-bouwimpuls tot op heden niet uitgekeerd", zo stelt de woordvoerder. Lamper stelde daar al eerder tegenover dat er ook flink wat gemeenten zijn die wel al tot uitbetaling overgingen. In totaal 362 projecten in Nederland kregen een bijdrage uit de Sbi, zodat de bouw van 31.000 nieuwe woningen snel doorgang kan vinden. 

Schiedam stelt nu dat verder onderzoek nodig is. Dat laat onverlet, aldus de woordvoerder, dat de gemeente de realisatie van de zorgappartementen in het voormalige rk-kerkgebouw uit 1927 steunt. "Er is veel vraag naar zorgappartementen. We vinden het dan ook belangrijk dat de Heilig Hartkerk een nieuwe bestemming krijgt."