Categorieën

Service

Ombouw Heilig Hartkerk in gevaar vanwege ophouden subsidie

Ombouw Heilig Hartkerk in gevaar vanwege ophouden subsidie
Wonen

Ombouw Heilig Hartkerk in gevaar vanwege ophouden subsidie

  • Redactie
  • 07-04-2024
  • Wonen
Ombouw Heilig Hartkerk in gevaar vanwege ophouden subsidie

Impressie door Jade Architecten


SCHIEDAM - De maat is vol, zegt Jos Lamper. Als de gemeente Schiedam zich niet anders gaat opstellen, is de verbouwing van de Heilig Hartkerk van de baan.

Het gaat om geld. Dat slijk der aarde, dat dingen mogelijk maakt. De gemeente Schiedam heeft geld op de rekening staan dat volgens Lamper moet worden ingezet voor de ombouw van de kerk in de Gorzen tot zorgappartementen en gezondheidscentrum.

Lamper is samen met zakenpartner Elbert van den Brink eigenaar van Joel Investments, sinds januari 2022 eigenaar van de Heilig Hartkerk in de Lekstraat/Rijnstraat. Zij maakten plannen, tekenden en rekenden, en dachten dat het uitkon: het kerkgebouw dat in september 2020 zijn religieuze functie verloor, kon ‘herontwikkeld’ worden tot 36 appartementen. Plus een dokters- en tandartsenpraktijk met andere gezondheidsvoorzieningen. Joel Investments kon daarvoor zorgen en er ook nog iets aan verdienen.

Nu, dat verdienen zit er niet meer in. “De rente is van anderhalf procent toen we de plannen maakten, naar 4,5 procent gegaan”, vertelt Lamper. “En de bouwkosten zijn enorm gestegen.” Wat betaalbaar was in 2021, blijkt dat in 2023 niet meer te zijn. 

Maar zie: dit keer komt uit Den Haag de hulp. Minister Hugo de Jonge en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten tot een zogenaamde Start-bouwimpuls (Sbi), goed voor tenminste driehonderdmiljoen euro om de stokkende bouw van nieuwe woningen in ons land vlot te trekken. 

Het project in de Heilig Hartkerk bleek voor een bijdrage uit deze stimuleringspot in aanmerking te komen. De woningen die in het kerkgebouw komen, voldoen aan de voorwaarden, zoals dat de realisatie ervan binnen een jaar of anderhalf kon worden begonnen en dat ze in het ‘betaalbare’ segment vallen.

Joel Investments en de gemeente Schiedam vroegen gezamenlijk, zoals voorgeschreven, een subsidie aan, van vier ton. Die aanvraag werd gehonoreerd. De vlag uit bij Lamper en Van den Brink en hun partners, te meer daar ook de provincie over de brug kwam met een bijdrage. Hoe groot het berekende tekort in de herontwikkeling van de Gorzenkerk is, wil Lamper niet zeggen. Maar met de twee subsidies erbij is dit volgens hem ‘op te lossen’.

Goed geregeld, zou je zeggen. Maar hoewel de gemeente de subsidies, van rijk en provincie, volgens Lamper al drie maanden geleden op de rekening kreeg bijgeschreven, krijgt Joel Investments nul op het rekest als het de gemeente vraagt het geld over te maken. Tot stomme verbazing van de twee ondernemers. “De gemeente Schiedam besluit in al haar wijsheid dat het geld pas zal worden overgemaakt als het project gerealiseerd is…”, zegt Lamper nu.

Maar dat kan nooit de bedoeling zijn, vindt hij. “Het is toch niet voor niets een start-bouwimpuls?! Het dient om gaten die in begrotingen vallen te dichten, zodat er toch gewoon gebouwd kan worden.” In totaal 362 projecten in Nederland kregen een bijdrage uit de Sbi, zodat de bouw van 31.000 nieuwe woningen snel doorgang kan vinden. 

Lamper kan er niet over uit, zoveel halsstarrigheid. “We hebben gezegd: kijk dan eens hoe andere gemeenten dat doen? Want elders zijn subsidies wel al uitgekeerd. Leg daar je oor eens te luisteren.” Uitbetaling van de bijdrage is volgens hem onmisbaar om de ombouw van de kerk te kunnen beginnen. “Denk je dat de bank dat geld gaat voorschieten?” Wat er achter de opstelling van de gemeente steekt? Lamper denkt dat het te maken heeft met het ontbreken van de juiste medewerkers met kennis van zaken.

Hoe nu verder? Lamper wil er alles aan doen om uit de impasse te komen. Honing of een stok. “Onze advocaat is al bezig om onze vragen op papier te zetten. Maar je wil liever in goede vrede opereren. De gemeente heeft altijd gezegd dat we hier een mooi project hebben. Kleinschalige zorgappartementen, dat is prachtig, vinden ze. De kerk, een gemeentelijk monument blijft zo behouden. ‘We zijn er blij mee’, kregen we steeds te horen. Maar na 2,5 jaar zeg ik: en nu de daden! De maat is vol. Zonder de subsidies staat het project op klappen. Dat krijgen we ook te horen uit de buurt hè. Waarom zijn jullie nog niet begonnen?, vragen de Gorzenezen zich af.”