Categorieën

Service

Gemeente wil Singel 155 pas verkopen na herstel fundering

Gemeente wil Singel 155 pas verkopen na herstel fundering
Wonen

Gemeente wil Singel 155 pas verkopen na herstel fundering

  • Kor Kegel
  • 05-06-2022
  • Wonen
Gemeente wil Singel 155 pas verkopen na herstel fundering

SCHIEDAM – De gemeente Schiedam wil het voormalige monument Singel 155 afstoten, maar eerst zal de fundering worden hersteld. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders toe besloten. Voorwaarde is wel dat het funderingsherstel wordt uitgevoerd in samenwerking met de eigenaar van Singel 157. De aanvang moet binnen een jaar plaatsvinden.

Het pand wordt als anti-kraakobject tijdelijk beheerd door Totalus. Deze vastgoedbeheerder is gevestigd bij het Rotterdamse vliegveld.

De gemeente raamt de funderingskosten voor nummer 155 op tweehonderdduizend euro. Het betreft een herenhuis uit het derde kwartaal van de negentiende eeuw. Het pand verloor enige tijd geleden de monumentenstatus, ondanks de bijzondere kenmerken. Het is het linkerdeel van een blok met twee gespiegelde herenhuizen in een combinatie van neobarok en neorenaissance. Het pand heeft twee bouwlagen met een zolder onder een schilddak met de nok loodrecht op de Singel. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen in staand verband. Het dak heeft een bedekking met moderne gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is drie vensters breed en bezit op de eerste bouwlaag een hardstenen borstwering met afsluitende lijst en drie dito treden. De gevel wordt afgesloten door een recht hoofdgestel met rustica-imitatie binnenpanelen. De gevelopeningen zijn getoogd en voorzien van twee steens trekken met gestucte en opengewerkte aanzet- en sluitstenen; de vensters hebben hardstenen vensterbanken.

De bovenlichten van de rond 1930 gemoderniseerde deur en de schuifvensters (twee op de begane grond en drie op de verdieping) zijn voorzien van glas-in-lood uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. De centraal in de voorste dakschil geplaatste dakkapel bezit authentieke wangen en een uitgebogen kroonlijst. De zijgevel heeft centraal op de tweede bouwlaag een authentiek achtkantig venster.

In april 2018 werd ter hoogte van Singel 155 een invalidenparkeerplaats aangebracht. Over het gebruik is niet veel meer bekend dan dat Neptune 146 er gevestigd was, een bedrijf dat films maakt en modellen- en acteerwerk doet of deed. Links van het pand bevindt zich kinderdagverblijf ’t Planzoentje.